Democrat-liberala Sulfina Barbu îi solicită ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, prin intermediul unei scrisori deschise dată publicităţii luni, o explicaţie cu privire la destinaţia banilor plătiţi pe ‘taxa verde’.
Fostul ministru al Mediului cere “publicarea imediată a informaţiilor referitoare la colectarea, depozitarea şi reciclarea deşeurilor provenite din aparatura electrică, electronică şi electrocasnică (DEEE), în vederea unei informări corecte şi transparente a cetăţenilor”.
Sulfina Barbu aminteşte că, potrivit legislaţiei în vigoare, la data de 30 aprilie producătorii de aparatură electrică, electrocasnică şi electronică trebuiau să înainteze Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului (ANPM) un raport privind rezultatele acţiunii de colectare a DEEE. De asemenea, conform aceloraşi prevederi legale, ANPM trebuie să facă o sinteză a datelor obţinute de la producători şi de la organizaţiile colective, pe care să o posteze pe internet, pentru a asigura liberul acces al publicului la această informaţie.
“Vă solicit să daţi publicităţii datele desprinse din această raportare, pentru ca cetăţenii României să poată înţelege clar cum au fost folosite sumele pe care ei le-au plătit sub forma ‘taxei verzi’ (timbrul verde) pentru colectarea, depozitarea şi reciclarea/refolosirea DEEE”, se arată în scrisoarea deschisă adresată ministrului Korodi.
În opinia Sulfinei Barbu, ministrul Mediului are “obligaţia” de a obţine informaţia de la organizaţiile colective constituite şi să facă publică suma pe care trebuie să o plătească populaţia sub forma ‘timbrului verde’, atunci când achiziţionează produse electrice şi electronice. “Până în acest moment, această informaţie este necunoscută”, afirmă ea.
Potrivit fostului ministru al Mediului, “anul trecut nu s-au colectat mai mult de aproximativ 100 gr de DEEE/cap de locuitor”, “în condiţiile în care ţinta era de 3 kg/cap de locuitor”.
“Dacă 2007 era încă perioadă de tranziţie pentru România, 2008 este anul în care trebuie să raportăm Comisiei Europene ce am făcut în acest domeniu. Iar ţinta clară este de 4 kg DEEE/cap de locuitor. Suntem foarte departe de această realizare!” – atrage atenţia Sulfina Barbu.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea