Ordinul Arhitecţilor din România a lansat, vineri, printr-un comunicat de presă, un concurs de proiecte pentru reabilitarea Ştrandului Tineretului din Capitală şi salvarea lui de la dispariţie în favoarea construirii unui ansamblu de clădiri de birouri.
După cum se arată în comunicat, concursul urmăreşte să demonstreze că ştrandul respectiv trebuie să continue să existe în circuitul sportiv, iar suprafeţele de teren disponibile trebuie utilizate “pentru amplificarea funcţiunii sale sportive, nu pentru speculaţii imobiliare”.
Totodată, se doreşte să se demonstreze faptul că echipamentele existente în cadrul ştrandului pot fi reabilitate şi li se pot adăuga altele noi, moderne.
“Concursul este public, deschis într-o singură fază şi se adresează arhitecţilor din România şi din ţările membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, precum şi studenţilor-arhitecţi sau urbanişti, individual sau în echipă (…), iar concurenţii pot depune proiectele până pe 6 iunie 2008″, se arată în comunicatul citat.
Ideea concursului a apărut ca o soluţie pentru salvarea Ştrandului Tineretului amplasat pe un teren pe care, potrivit semnalărilor presei, unele persoane ar dori să construiască unele clădiri de birouri.
“Starea de degradare în care se găseşte astăzi partea sa de nord (a Ştrandului Tineretului – n.red.) a fost, în mare măsură, provocată în mod deliberat, pentru a “justifica” schimbarea destinaţiei actuale şi construirea unui ansamblu de clădiri de birouri, cu înălţimi variind între 10 şi 30 de etaje”, se mai afirmă în comunicatul citat.
Reprezentanţii Grupului pentru Dialog Social (GDS) au trimis, în urmă cu circa două săptămâni, scrisori Comisiilor parlamentare prin care semnalează situaţia Ştrandului Tineretului, solicitându-le să facă demersuri pentru ca bazinele de înot şi celelalte utilităţi ale ştrandului să reintre în circuitul public.
Reprezentanţii GDS au transmis Comisiilor pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi Comisiilor pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor şi Senat scrisori pe această temă şi au lansat public o petiţie prin care cer adoptarea unui act normativ privind parcurile sportive. Petiţia on-line adresată Guvernului a fost semnată de peste 850 de persoane.
“Considerăm că demersul nostru comun este justificat de informaţiile conform cărora există dovezi de fraudare a legii în legătură cu contractele de închiriere a bazei sportive Ştrandul Tineretului încheiate între Complexul Sportiv Naţional (CSN) ‘Lia Manoliu’, proprietarul acesteia, şi SC Tineretului SA şi SC Trigranit SA, şi vă solicităm să analizaţi această situaţie, să chemaţi la audieri conducerea Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS) şi CSN Lia Manoliu şi să decideţi ce măsuri de soluţionare pot fi luate”, se arată în scrisoarea GDS adresată comisiilor parlamentare.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea