Până în luna iunie, toate propunerile referitoare la plăţile informale din sistemul sanitar vor constitui un proiect de lege care va fi supus dezbaterii publice, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Târgu Mureş, ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, transmite corespondentul ROMPRES.
“Nu cred că în acest moment în România există o formă agreată a legalizării şpăgii pentru medici. În acest moment există mai multe studii pe care le facem, dintre care unul l-am început cu Banca Mondială şi este finalizat. Acum ne fac o propunere de plan de acţiune pentru reducerea – noi le spunem – plăţilor informale”, a spus acesta.
Eugen Nicolăescu a precizat că a fost început din toamnă un alt studiu, împreună cu Guvernul Marii Britanii, tot pentru reducerea plăţilor informale, documentul urmând a fi finalizat în luna iunie.
Nicolăescu a precizat că există o propunere a Colegiului Medicilor, care se leagă de Legea drepturilor pacienţilor, şi o altă poziţie tranşantă exprimată de Amnisty International, “care respinge cu toată hotărârea legalizarea şpăgii şi a mitei”.
“Ca atare, noi ne-am propus ca până în luna iunie să culegem toate aceste propuneri, toate aceste variante care ar putea fi luate în considerare şi, sub o formă centralizată, să le facem un document care să fie supus dezbaterii publice”, a subliniat Nicolăescu.
Acesta a precizat că rezultatul dezbaterii publice trebuie să fie un act normativ care să spună clar “dacă trecem pe legalizarea totală, legalizarea parţială sau pe alte variante de lucru”.
“În acest moment nu cred că ar trebui să vorbim dacă agreăm sau nu şpaga. Nu există un curent de opinie favorabil sau nefavorabil. Cred că e vorba despre mentalitate şi până la urmă va trebui să lucrăm la mentalitate, dar asta nu se întâmplă într-un an, ci în mulţi ani”, a afirmat ministrul.
Nicolăescu a arătat că plata informală este o sumă de bani care este în afara asigurărilor pe care le plătesc cetăţenii pentru actul medical, nu în afara actului medical, dar că este grav atunci când aceasta este condiţionată.
“Şi astăzi există o lege prin care cadourile se declară la anumite sume, dacă se respectă”, a conchis ministrul.
Sursa: ROMPRES
Spune-ti parerea