Istoria societăţilor secrete, apariţia lor, poziţionarea faţă de acestea a “profanilor” şi a “iniţiaţilor” au fost principalele teme ale conferinţei susţinute, sâmbătă, de omul de televiziune Oreste Teodorescu, la Sala Dalles.
În expunerea sa, el a precizat încă de la început că, faţă de aceste societăţi secrete, există o poziţionare extrem de radicală – cei care sunt admiratori fanatici ai fenomenului şi aceia care contestă dogmatic orice fel de trăiri oculte.
Poziţionându-se “undeva la mijloc” între cele două raportări, Oreste a încercat o expunere bazată de “filonul raţional”, explicând, că, din punct de vedere strict istoric, cele mai vechi societăţi secrete sunt cele şamanice, şamanii fiind primii care, în opinia sa, au conştientizat existenţa altor dimensiuni.
O dată cu apariţia credinţelor religioase în Egiptul antic, apare şi prima concepţie care face separarea dintre lumea “iniţiaţilor” şi aceea a “profanilor”.
Urmând filonul istoric, Oreste a vorbit despre apariţia societăţilor secrete în Evul Mediu, în care dogmatismul religios a îndepărtat pe adepţii acelor doctrine ce nu mai erau în concordanţă cu cea oficială. Aceste societăţi aveau să se dezvolte ulterior în epoca modernă, ajutate şi de noile mentalităţi pe care această epocă le-a propus.
Totodată, Oreste a vorbit şi de treptele iniţiatice, în care, pornind de la “aptitudinile individuale” ale celui care doreşte lumina cunoaşterii, acesta ajunge la cunoaşterea unei lumi în care divinitatea nu mai e constrânsă de percepte şi dogme şi, ulterior, se reîntoarce în lumea reală cu o nouă viziune, care îl face mai puţin “sensibil” faţă de lucrurile efemere, trecătoare.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea