Sistemul educaţional din România nu încurajează atitudinea deschisă şi dezvoltarea capacităţilor de exprimare a opiniilor, a afirmat miercuri, la Summitul Tinerilor, şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, ambasadorul Nicolae Idu.
“Nu suntem stimulaţi să gândim pe termen lung, ci pe termen scurt. Cetăţenii UE sunt obişnuiţi să gândească pe termen lung”, a spus ambasadorul.
În opinia sa, societatea românească are nevoie de o strategie în ceea ce priveşte viitorul tinerilor la care să participe toată lumea – politicieni, tineri, societate civilă.
La rândul său, preşedintele Fundaţiei CODECS pentru leadership, Marian Staş, a declarat că România este într-un timp european, iar educaţia este “undeva în urmă”.
Potrivit preşedintelui CODECS, educaţia trebuie schimbată “adaptiv”.
“O şcoală adevărată este o şcoală care cultivă valori şi place”, a adăugat Staş, care a precizat că lucrează la un proiect privind acreditarea unui număr de 10 licee din România care din anul 2009 să poată oferi absolvenţilor diploma de Bacalaureat internaţional.
Directorul executiv al Asociaţiei Oricum, Corina Murafa, consideră că este necesară o regândire “strategică a educaţiei”.
Potrivit afirmaţiilor sale, în sistemul educaţional se resimte lipsa de motivaţie atât din partea elevilor şi a studenţilor, cât şi din partea profesorilor. O altă problemă menţionată de directorul executiv al asociaţiei este chestiunea materiilor opţionale care “nu a revoluţionat cu nimic sistem educaţional din România”.
“Este nevoie de modernizare, dar nu trebuie să copiem modele. Statul ar trebui să sprijine industriile creative în România. Suntem o generaţie de copii scutiţi la sport.Cursurile ar trebui să fie creative şi amuzante”, a mai spus Murafa.
Prezent la summit, directorul de comunicare al Directoratului pentru Tineret al Consiliului Europei, Guy Michel Brandtner, a afirmat că trebuie creată o legislaţie pentru tineri în care ei să se regăsească. De asemenea, a spus el, trebuie organizate seminarii, activităţi educative.
“Tinerii trebuie pregătiţi ca nişte lideri pentru comunităţile lor şi pentru societate. Legislaţia este un element important pentru politica tinerilor. Tinerii au un rol important în ce priveşte dialogul intercultural în Europa. Viitorul ţării este în tineri, iar ei trebuie să fie pregătiţi pentru viitor”, a conchis Brandtner.
Concluziile summitului vor fi cuprinse într-o broşură care va fi distribuită în licee, şcoli şi către autorităţile locale din toată ţara, a precizat preşedintele Asociaţiei Oricum, Răzvan Crişan.
“Delegaţii de tineret se vor întoarce în comunităţile lor şi se vor implica în construcţia unei reţele de tineri lideri care să ducă mai departe misiunea de construcţie a unei viziuni pentru România. Ţintim spre transformarea sistemului educaţional din România prin introducerea de elemente creative, inovative şi practice, în timp ce promovăm proactivitatea în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-25 de ani”, a adăugat el.
Summitul tinerilor este cea mai importantă reuniune din România organizată de tineri, pentru tineri. Este forul public în care tinerii din toată ţara îşi împărtăşesc ideile şi generează soluţii cu privire la cele mai importante probleme cu care se confruntă comunităţile lor.
La summitul organizat de Asociaţia Oricum şi British Council au participat aproximativ 350 de persoane. Au fost organizate workshopuri pe teme precum educaţia, ştiinţa, tehnologia, industriile creative, cultura şi sportul.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea