Inspectoratul Şcolar (IŞ) Bihor a întocmit o strategie anti – violenţă în şccoli bazată pe activitatea psihopedagogilor şi orientată pe trei direcţii: individual, relaţional şi comunitar, transmite corespondentul ROMPRES.
Prefectul judeţului Bihor, Mircea Ghitea, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că acest plan judeţean operaţional, solicitat de primul-ministru, a fost realizat de psihologi şcolari şi inspectori şi propune o serie de acţiuni în care sunt implicate IŞ Bihor, unităţile şcolare şi Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică.
Cei 40 de psihopedagogi din judeţ vor gestiona situaţia începând de la identificarea şcolilor în care au avut loc asemenea evenimente, depistarea timpurie a elevilor cu potenţial violent şi până la implementarea măsurilor în toate unităţile şcolare.
“Dorim să implicăm mult mai mult psihologii şcolari, pentru că ei sunt cadrele didactice pregătite pentru aceste activităţi”, a spus prof. Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al IŞ Bihor.
Un rol important îl va avea Consiliul Judeţean al Elevilor şi constituirea instituţiei Avocatul Elevului. Printre atribuţiile acestuia din urmă s-ar afla acţiuni de promovare a drepturilor copiilor, sesizarea Comisiei judeţene privind combaterea violenţei în şcoli a cazurilor de elevi victime ale violenţelor cadrelor didactice.
Elevii care au comis acte de violenţă vor fi implicaţi în diverse activităţi de timp liber, prin ateliere de pictură, trupe de teatru, club de limbi străine sau jocuri sportive, excursii tematice.
La nivel relaţional, familiile elevilor respectivi vor putea participa la grupuri de suport, să primească consiliere într-un program numit “Şcoala părinţilor”. Şcolile vor organiza întâlniri pe teme legislative şi constituţionale legate de violenţa şcolară.
Cadrele didactice vor fi, de asemenea, informate cu privire la problematica violenţei, în cadrul comisiilor metodice, dar şi printr-un curs special de educaţie raţional-emotivă şi comportamentală, prin Casa Corpului Didactic. Orele de consiliere şi orientare, cele de dirigenţie vor cuprinde astfel de teme, se va îmbunătăţi serviciul pe şcoală, regulamentul de ordine interioară, pe clase, şi paza instituţiilor.
Pentru sensibilizarea comunităţii se vor organiza acţiuni împreună cu reprezentanţi ai unor instituţii şi autorităţi locale, precum “Zilele prevenirii şi combaterii violenţei în mediul şcolar”. În perioada 3-7 martie, va avea loc “Primăvara non-violenţei în judeţul Bihor”.
Planul operaţional va fi postat pe site-ul IŞ Bihor, astfel încât fiecare unitate de învăţământ să-şi extragă obiectivele şi activităţile pe care va dori să le dezbată, urmând ca propriul plan elaborat să-l înainteze conducerii IŞ Bihor.
Sursa:ROMPRES
O opinie pentru "Strategie psihologică anti-violenţă în şcoli"
este foarte bun programul dar la noi nu functioneaza inca sunt elev in clasa a8a si am fost si eu batut de propri colegi sau colegi care mam certat cu ei au pus pe alcineva sa ma bata
daca ar putea cineva ca sa faca ceva in privinta asta
sa fie trasy la raspundere cey violenti
mult suces cu programul.
Spune-ti parerea