O sumă de 180 milioane de euro, din totalul de 6,97 miliarde de euro, va primi România în perioada 2007-2013 pentru Programul “Învăţare pe parcursul vieţii” (Lifelong Learning), a declarat, luni, în cadrul conferinţei “Tinerii din România faţă în faţă cu oportunităţile României Europene”, directorul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEPP), Monica Calotă.
Potrivit acesteia, în perioada 2007-2013, la nivel european vor beneficia de programul “Lifelong Learning”, trei milioane de elevi şi trei milioane de studenţi. De asemenea, vor fi create 550.000 de plasamente prin intermediul programului “Leonardo da Vinci” până în anul 2013.
Monica Calotă a afirmat că, într-un an, 3.500 de studenţi români beneficiază de Programul “Erasmus” de învăţare în alte ţări ale Uniunii Europene.
Programul “Învăţare pe tot parcursul vieţii” (”Lifelong Learning”) este compus din Programul “Comenius” pentru învăţământ preuniversitar, “Erasmus” pentru învăţământ superior, “Leonardo da Vinci” pentru formare profesională şi “Gruntvig” pentru educaţia adulţilor.
Programul îşi propune să întărească schimburile, cooperarea şi mobilitatea între sistemele de educaţie şi formare profesională din UE, astfel încât ele să devină referenţial al calităţii în lume, a afirmat directorul ANPCDEPP.
De asemenea, obiectivul general al programului este acela de a contribui prin promovarea învăţării permanente la dezvoltarea UE ca societate avansată cu şi mai multe şi mai bune locuri de muncă şi o mare coeziune socială.
Potrivit directorului ANPCDEPP, în perioada 1996-2006 România a absorbit prin programele “Socrates” şi “Leonardo da Vinci” un buget de 93.331.934 de euro, fiind implicaţi 30.000 de elevi, 21.747 studenţi şi 6.891 de tineri.
La rândul său, directorul adjunct al ANPCDEPP, Andrei Popescu, a afirmat că din bugetul total de 885 milioane de euro alocat de UE programului “Tineret în acţiune”, România va beneficia în anul 2008 de patru milioane de euro.
“Obiectivele programului “Tineret în acţiune” sunt promovarea conceptului de cetăţenie europeană, dezvoltarea sentimentului solidarităţii şi promovarea toleranţei între tineri, întărirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferitele ţări, promovarea cooperării europene în domeniul tineretului”, a mai spus Popescu.
Prezent la conferinţă, parlamentarul european Ramona Mănescu (PNL) a afirmat că tinerii trebuie implicaţi în procesul de decizie, întrucât organizaţiile pe care le reprezintă au cea mai bună expertiză în acest domeniu. Ramona Mănescu i-a sfătuit pe tinerii prezenţi la întâlnire să acceseze fonduri.
Europarlamentarul a spus că tinerii trebuie să se informeze despre programele de finanţare, să se intereseze ce trebuie făcut pentru a derula aceste programe şi să fie pregătiţi pentru procesul de mobilitate.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea