Marele sculptor Constantin Brâncuşi ocupa, duminică, locul al XVI-lea în topul celor 500 de artişti al secolului XX, realiazat de celebra galerie de arta Saatchi din Marea Britanie, după ce fusese retrogradat din fruntea clasamentului pe locul 20, în urma protestelor unor artişti prezenţi pe site-ul galeriei.
Pe primul loc în top se află Pablo Picasso, cu 33.728 dintre voturile vizitatorilor, urmat de Gustav Klimt, cu 29.029, Paul Cézanne – 28.698 şi Claude Monet – 28.592.
Brâncuşi, care a fost depunctat cu două mii de voturi pe motiv că a fost votat masiv din România, se afla pe locul al XVI-lea, cu 26.783 de voturi, devansând artişti ca Auguste Rodin – locul 18, Edvard Munch – locul 21, Frida Kahlo – locul 22.
Retrogradarea lui Constantin Brâncuşi pe locul 20 a stârnit nemulţumirea românilor, care-şi îndeamnă conaţionalii, pe tot mai multe bloguri şi forumuri, să-l “salveze” pe marele sculptor, votându-l pe site-ul galeriei Saatchi http://www.saatchi-gallery.co.uk/artvote/.
Orice vizitator al site-ului poate vota o singură dată, pentru orice artist doreşte.
Topul “500 de artişti ai secolului XX” a fost iniţiat la începutul lunii martie, fiind inspirat din “The 20 th Century Art Book”, album publicat de editura Phaidon.
Constantin Brâncuşi s-a născut la Hobiţa, în judeţul Gorj, în 1876. El şi-a părăsit satul natal de foarte tânăr. În 1894, a intrat la Şcoala de Arte şi Meserii de la Craiova, iar în 1898 a fost admis la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti.
În 1904, traversează o parte din Europa pentru a ajunge la Munchen, unde se opreşte pentru un timp la Kunstakademie, pentru ca mai apoi să meargă la Paris, unde ajunge pe 14 iulie.
La Paris, Brâncuşi îşi continuă studiile la Ecole des Beaux-arts, în atelierul unui sculptor recunoscut – Antonin Mercié. În 1906-1907, după ce îşi ia diploma, expune la Salon d’Automne.
Auguste Rodin, preşedintele juriului, îi remarcă lucrările şi îi propune să devină practician în atelierul său, însă, după numai o lună, Brâncuşi îşi dă seama că “nu creşte nimic la umbra marilor copaci”. Au urmat ani dificili, în care s-a străduit să-şi definească propriul angajament de artist.
Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se află “Coloana Infinitului” (Ansamblul de la Târgu-Jiu), “Domnişoara Pogany”, “Sărutul”, “Pasărea măiastră”.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea