Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Interes ştiinţific pentru insula Ada Kaleh
Stire din Diverse publicata in 27 May 2008.

Un real interes pentru insula Ada Kaleh, înghiţită de ape în 1970, prin construirea barajului de la Porţile de Fier, se manifestă în ultimii ani în Turcia, prin realizarea unor teze de doctorat, filme documentare, studii şi conferinţe, a informat, luni, ICR Istanbul.
Potrivit sursei citate, interesul pentru Ada Kaleh se explică prin modelul de toleranţă, respect reciproc şi prietenie, oferit de excelenta convieţuire dintre locuitorii turci, români, austrieci, unguri ai acestei insule, unde exista în acelaşi timp un mediu nepoluat, un ”paradis pierdut”.
În prezent se află în lucru două teze de doctorat pe aceasta temă la Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Gazi din Ankara, sub conducerea profesorilor Mihai Maxim, directorul ICR Istanbul, şi, respectiv, Yusuf Halacodlu, preşedintele Societăţii (Academiei) Turce de Istorie.
Managerul general al prestigioasei edituri Yapy ve Kredi, dr.Raşid Cavaş, i-a consacrat studii remarcabile în temeiul investigaţiilor întreprinse în arhivele din Istanbul şi a realizat cea mai bogată colecţie de cărţi poştale privind frumoasa insulă, precizează comunicatul.
Documente statistice oficiale, extrem de importante pentru perioada anterioară anului 1918, a prezentat recent şi cercetătorul Yyldyrym Adanodlu, de la Arhiva Otomană din Istanbul.
ICR Istanbul informează, de asemenea, că, din punct de vedere mediatic, ”lovitura de graţie” a fost adusă de documentarul realizat de cunoscutul regizor şi scriitor Ismet Arasan, documentar realizat cu sprijinul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România, al Ministerului Culturii şi Turismului din Turcia, dar şi al ICR ”Dimitrie Cantemir” – Istanbul, care i-a oferit autorului o substanţială consultanţă ştiinţifică în legătură cu Ada Kaleh, contribuţie recunoscută, de altfel, în generic.
După premiera din România a filmului, a urmat o prezentare la Societatea Turcă de Istorie din Ankara, unde filmul a fost comentat de profesorii Mihai Maxim şi Yusuf Halacodlu, în prezenţa subsecretarului de stat de la Ministerul Culturii şi Turismului (adjunct al ministrului) Ismet Yilmaz, care a sprijinit proiectul.
Documentarul a fost apoi vizionat la Conferinţa internaţională privind comunităţile turco-islamice din Balcani, organizată de Primăria Generală a Istanbulului în ziua de 17 mai, în prezenţa multor foşti locuitori ai insulei, unii dintre ei ”actori” în documentar, ceea ce a dat o notă cu totul emoţională evenimentului.
Cu acelaşi prilej, directorul ICR Istanbul a prezentat comunicarea ”Situaţia socio-culturală a turcilor din România”, informează comunicatul.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Călătorie în jurul lumii cu motocicleta
Stirea urmatoare: În scaunul cu rotile, până în China »
px

Stiri Asemanatoare

» VIP-urile isi termina studiile la batrânete
» 33.000 de români mor anual din cauza fumatului
» Românii vor mai multe zile libere – relevă un studiu
» Numărul cinematografelor, mai mic în ultimii ani
» Candidaţii pentru primăriile municipiilor, doar cu facultate

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox