Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

România se pregăteşte pentru lansarea primului satelit autohton
Stire din Diverse publicata in 10 Jun 2008.

România va lansa, cel mai probabil la sfârşitul a acestui an sau la începutul lui 2009, primul satelit realizat la noi în ţară.
“Până acum, România a făcut doar experimente ştiinţifice, dar ‘Goliat’ este primul satelit românesc care va fi lansat în spaţiu. În afară de faptul că este primul satelit, important este şi că este realizat de o echipă de tineri antrenaţi din facultate pentru a face acest satelit şi care, în acest moment, reprezintă un grup cu o capacitate tehnologică semnificativă”, a precizat preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, Marius-Ioan Piso.
Satelitul va furniza informaţii ştiinţifice despre fluxul de micrometeoriţi la nivelul orbitei joase, informaţie preţioasă pentru Organizaţia Naţiunilor Unite – unde se discută de multă vreme despre deşeurile spaţiale. De asemenea, satelitul va furniza informaţii despre doza de radiaţii la nivelul aceleiaşi orbite joase. Satelitul românesc va fi dotat şi cu o cameră de observare a Terrei, care va asigura la sol o rezoluţie de aproximativ 20 de metri, ce va furniza imagini, într-un timp ceva mai lent, ale teritoriului României.
“Sunt foarte puţini sateliţi în spaţiu şi orice informaţie este utilă”, a precizat prof. dr. Piso, precizând că pe orbită sunt aproximativ 5.000 de obiecte cosmice operaţionale. “Gândiţi-vă la 5.000 de senzori amplasaţi pe toată suprafaţa globului. E foarte puţin!” – a apreciat Piso.
Lansarea satelitului va fi efectuată odată cu zborul rachetei Vega – noul lansator al Agenţiei Spaţiale Europene. “Este o rachetă foarte elegantă cu patru trepte de dimensiuni ceva mai mici decât Arianne (o rachetă dintr-o generaţie anterioară). Cu prilejul acestui zbor se va lansa un satelit mai mare împreună cu alţi şase de dimensiuni mici. Lansarea se va efectua, probabil, pe o orbită eliptică, cu perigeul la 350 km iar apogeul la 1.200 de km, dar acest lucru nu este încă confirmat” – a ţinut să precizeze directorul ASR.
Deşi botezat ‘Goliat’ – după numele personajului biblic caracterizat prin dimensiunile sale impresionante – satelitul românesc cântăreşte 1 kilogram şi se prezintă sub forma unui cub cu latura de 10 cm.
Conceptul de nano-sateliţi este însă extrem de modern, el fiind posibil în urma miniaturizării electronicii. Prof. Piso afirma că miniaturizarea a fost impusă de exigenţele războiului rece, concretizat, între altele şi de cursa spaţială militară. “Prin acest sistem, accesul la spaţiu este facilitat. Trebuie să ai inteligenţă şi mai puţin bani” – susţine şeful ASR.
Fondurile pentru acest proiect – 1.500.000 lei – au fost asigurate cu ajutorul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului prin Programul Spaţial Naţional – secţiunea Program Cercetare de Excelenţă. La acest proiect trebuie adăugate şi lucrările efectuate pentru realizarea spaţiilor de la sol, antene cu diametru de patru metri pentru posibilitatea de urmărire rapidă, precum şi asigurarea de tehnologii pentru o nouă generaţie de sateliţi pe care partea română se pregăteşte să-i realizeze.
Prof dr. Piso spune că pentru ASR “investiţia” cea mai mare este formarea unor tineri specialişti în acest domeniu. “Problema noastră majoră în domeniul spaţial nu este că nu avem bani, ci oameni”, a subliniat Piso, care a adăugat că aceasta este prioritatea Agenţiei.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Suporterii români cu interdicţie, înregistraţi şi în Elveţia
Stirea urmatoare: Concerte, ghiduri turistice şi materiale promoţionale pentru suporterii echipei naţionale de fotbal »
px

Stiri Asemanatoare

» BMW lanseaza Seria 3 GT in 2011
» Lansări de carte prilejuite de omagierea lui Eminescu
» Peste 200 de lansări de volume la Gaudeamus
» O carte nobilă şi excentrică lansată de Paidea
» Sibiu: BMW X6 lansat la Salonul Auto
» Viorel Dănacu: Masoneria română s-a maturizat
» Ziua mondială a Africii, sărbătorită printr-un marş-paradă la Bucureşti
» O zonă verde din Băneasa ar putea dispărea
» Trei filme lansate de Transilvania Film pe marile ecrane
» Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi marcată în parcul “Al.I. Cuza”

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox