Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Constatările CNSAS nu vor fi publice până la hotărârea definitivă a instanţelor
Stire din Justitie publicata in 20 Feb 2008.

Constatările de colaborare cu securitatea date de CNSAS nu vor fi publice până la hotărârea definitivă a instanţelor de judecată în cauzele respective, dar şedinţele de judecată vor fi publice, au convenit, miercuri, reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi cei ai Guvernului, a declarat preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu.
“Am convenit ca acea constatare a CNSAS să nu fie dată publicităţii decât după ce hotărârea rămâne definitivă la nivelul instanţelor”, a spus Lidia Bărbulescu, după ultima rundă de întrevederi de la Ministerul Justiţiei, pe marginea proiectului de lege al CNSAS, la care au mai participat şi consilierul primului-ministru Marius Oprea şi secretarul de stat în MJ Gheorghe Mocuţa.
Lidia Bărbulescu a precizat, însă, că şedinţele de judecată vor fi publice: “Nu văd niciun motiv ca aceste şedinţe să aibă publicitate restrânsă. În şedinţă de administrează probele, în contradictoriu, conform procedurii”.
De asemenea, preşedintele CSM a spus că, în acest context, documentele care vor pleca de la CNSAS la instanţe vor fi declasificate, astfel încât nu va fi nevoie ca judecătorii să aibă certificat ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat).
După întâlnirea de marţi a reprezentanţilor societăţii civile cu cei ai Guvernului şi ai Ministerului Justiţiei, o serie de ONG-uri, printre care Agenţia de Monitorizare a Presei, s-au exprimat pentru publicarea constatărilor CNSAS înainte de trimiterea lor în instanţă, pentru sporirea gradului de transparentizare.
Discuţiile de la Ministerul Justiţiei au abordat şi detalii tehnice, privind competenţele teritoriale şi materiale ale instanţelor, convenindu-se ca procesele legate de constatările CNSAS să aibă loc la Bucureşti, la instanţele de contencios administrativ.
“Competenţa teritorială a instanţelor trebuie să fie la nivelul Bucureştiului, având în vedere că CNSAS este aici. Competenţa materială trebuie să aparţină instanţei de contencios administrativ de la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa de recurs să fie la nivelul Curţii de Apel Bucureşti”, a precizat Lidia Bărbulescu.
Ea a apreciat că nu va exista o supraaglomerare a instanţelor cu speţele legate de deconspirarea securităţii.
“Ar fi putut exista o supraaglomerare, din punct de vedere al competenţei materiale, la instanţa supremă, ceea ce am căutat să evităm”, a spus Lidia Bărbulescu.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Trofeele Ecaterinei Szabo, păzite de poliţişti
Stirea urmatoare: Elev împuşcat de diriginte »
px

Stiri Asemanatoare

» Lidia Bărbulescu: Justiţia este supusă presiunilor, dar nu de natură politică
» Şedinţele CNSAS vor fi publice, dar fără să se pronunţe nume
» Ministrul Justiţiei cere respectarea disciplinei bugetare de către instanţe
» Dinescu spune că nu era în ţară când CNSAS i-ar fi dat decizie lui Ivănescu
» CNSAS: Un ofiţer şi doi colaboratori ai Securităţii, printre candidaţi
» BEC va oferi CNSAS date privind candidaţii minorităţilor
» Stolojan: La Justiţie va fi un ministru neimplicat politic
» Propunere de arestare preventivă pentru angajaţii Biroul de Permise Auto Piteşti
» Instanţa supremă a admis recursul privind Legea 10 privind casele naţionalizate
» Opt persoane trimise în judecată de DNA pentru corupţie

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox