Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Dosarul lui Sorin Ovidiu Vântu, amânat cu o lună
Stire din Justitie publicata in 29 Jan 2008.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat, marţi, pentru 26 februarie, dezbaterile în dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu este judecat pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, în legătură cu înfiinţarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID).

Judecătorii au constatat că de la dosarul principal lipseşte dosarul în care Tribunalul Bucureşti hotăra, în august 2005, casarea condamnării primite de Vântu. Acel dosar a fost trimis, în mod greşit, de Judecătoria Sectorului 1 la depozitul din Tunari, de unde trebuie acum recuperat. Dosarul BID a fost blocat aproximativ şapte luni, după ce avocaţii lui Vântu au ridicat mai multe excepţii de neconstituţionalitate. Procesul este repus pe rolul instanţei în decembrie 2007, după ce, pe 9 octombrie 2007, Curtea Constituţională a respins excepţiile invocate de avocaţii omului de afaceri.

Apărătorii lui Vântu au contestat neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului 292 din Codul penal, art. 52, alin. 2 şi art. 51, alin. 3 din Codul de procedură penală, art. 29, alin. 6 din Legea nr.47/1992 şi art. 9, alin. 1, devenit art. 15, alin. 1, în forma republicată din Legea nr.58/1998. Potrivit avocaţilor, din cele patru excepţii, două se referă la cereri de recuzare, una – la mai multe articole din legislaţia bancară, iar alta – la reglementările privind infracţiunea de fals în declaraţii.

Omul de afaceri este acuzat de procurori că a consemnat în declaraţia referitoare la autorizarea BID date false privind sursa fondurilor utilizate ca participaţie la capitalul social al băncii, precum şi pentru că a folosit o adeverinţă a SC SOV Invest SA Bucureşti care atestă în mod nereal calitatea sa de investitor la FNI.

În timpul procesului, Vântu a susţinut că a semnat doar chestionarul şi declaraţia, nu toată documentaţia privind constituirea BID. Dosarul se află în faza de apel, declarat de Vântu, după ce, pe 18 ianuarie 2007, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 l-au condamnat la doi ani de închisoare cu executare, obligându-l şi la plata a 150.000 de lei, cheltuieli de judecată. În acest dosar, Sorin Ovidiu Vântu a mai suferit o condamnare.

Pe 15 iunie 2005, el a primit doi ani închisoare de la magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 şi a
fost obligat la plata a peste 100.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Împotriva hotărârii de condamnare, Vântu a formulat apel la Tribunalul Bucureşti, instanţă care în august 2005 a admis apelul, a casat hotărârea de condamnare şi a trimis dosarul spre rejudecare la Judecătoria Sectorului 1.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Vântu sub acuzaţia că, în momentul constituirii Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, în august 1999, ar fi declarat în fals că sumele reprezentând contribuţia sa la capitalul social sunt venituri personale, şi nu credite, încălcând Legea privind activitatea bancară. Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri ar fi declarat iniţial că va contribui cu banii lui la capitalul băncii, dar, de fapt, ar fi folosit sumele de bani scoase din FNI pe numele apropiatului său, Nicolae Popa. Nicolae Popa a fost trimis în judecată în dosarele privind prăbuşirea FNI şi FNA, însă el s-a sustras justiţiei, fugind din România.

Chiar dacă Sorin Ovidiu Vântu va primi o condamnare definitivă în dosarul BID, el nu va face închisoare, deoarece faptele de care este acuzat s-au prescris.

Sursa: ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Gigi Neţoiu a venit la DNA
Stirea urmatoare: Zăpadă de 190 cm la Bâlea Lac »
px

Stiri Asemanatoare

» Pronunţarea în dosarul FNI, amânată pentru 11 iunie
» Pronunţarea în dosarul FNA amânată două săptămâni
» Dosarul “Mătuşa Tamara”, trimis la DNA
» Dosarul fostului director al CFR va fi judecat de un complet specializat
» Corina Voiculescu a pierdut procesul cu Daniel Morar
» Cât costă un dosar
» Stolojan: La Justiţie va fi un ministru neimplicat politic
» Propunere de arestare preventivă pentru angajaţii Biroul de Permise Auto Piteşti
» Instanţa supremă a admis recursul privind Legea 10 privind casele naţionalizate
» Opt persoane trimise în judecată de DNA pentru corupţie

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox