Fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că a fost chemat de procurori pentru a i se prezenta învinuirile în dosarul Poşta Română.
“Azi am venit pentru a mi se prezenta rezoluţia de începere a urmăririi penale. Urmează să studiem ca să vedem despre ce este vorba şi să clarificăm nelămuririle. Probabil că procurorii nu înţeleg că rolul unui ministru este acela de a aviza anumite acte ale Guvernului”, a afirmat Zsolt Nagy.
Întrebat despre legalitatea tranzacţiei cu terenul Poştei Române, situat în Calea Victoriei, vândut la un preţ de 20 de ori mai mic decât cel al pieţei, Nagy a răspuns: “E complet fals. Terenul era al Poştei Române, avea titlu şi era intabulat, iar ipoteza pe care merg procurorii e o aberaţie juridică”.
În legătură cu învinuirile care i se aduc de către procurorii DNA, Zsolt Nagy a precizat că nu ştie exact de ce este acuzat, însă se pare că este vorba de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au început urmărirea penală în acelaşi dosar şi împotriva fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, acestuia prezentându-i-se învinuirile vinerea trecută.
Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat, pe 10 septembrie 2007, că se fac cercetări în dosarul penal referitor la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii. De asemenea, potrivit DNA, cercetările presupuneau şi verificarea împrejurărilor emiterii hotărârii de Guvern 377/2007.
Într-un comunicat remis presei, se preciza că procurorii anticorupţie efectuează acte premergătoare în dosarul penal 218/P/2006, înregistrat în luna septembrie 2006, cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi în diferite societăţi comerciale şi cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public şi privat al statului, ca urmare a acestor activităţi.
Confirmarea DNA venea la o zi după ce preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională, Cozmin Guşă, declara, într-o conferinţă de presă, că ministrul Justiţiei este cercetat penal de DNA în legătură cu o asociere ilegală între Poşta Română şi o societate comercială cu capital privat.
Potrivit liderului PIN, ministrul Chiuariu ar fi girat ilegalităţi prin semnarea unei note de fundamentare care prevede asocierea dintre Poşta Română şi o firmă privată din zona PD-PNL – Imopost Developments SA – pentru terenul din calea Victoriei nr. 133-135, care a devenit proprietate a statului înainte de o hotărâre a Guvernului.
Guşă susţinea că Imopost Developments SA este condusă de Sorin Creţeanu, care conduce afaceri privind grupul Băneasa – Popoviciu şi este partener cu Adriean Videanu şi Călin Popescu-Tăriceanu.
Ulterior, el a afirmat că, pe lângă scandalul cu terenul Poştei Române vândut la preţ de 20 de ori mai mic decât cel al pieţei, în care erau implicaţi ministrul Justiţiei, ministrul Economiei şi cel al Comunicaţiilor, mai există un teren şi un imobil al Poştei Române, situate în strada Matei Millo, vândute în acelaşi mod, în septembrie 2006, lui Sorin Creţeanu, cu doar 10 milioane de euro.
Cozmin Guşă explica atunci că prietenia premierului cu Sorin Creţeanu, proprietarul firmelor Imopost şi Comnord, dar şi cu proprietarul Popoviciu i-a fost confirmată de o altă tranzacţie, prin intermediul căreia “firma SC Automotive Trading Services SRL, la care acţionar majoritar este Tăriceanu, a primit un teren, cu preţ confidenţial, de la Grupul Băneasa-Popoviciu pentru construirea unui showroom Citroen”.
Liderul PIN declara că pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, locul de pe terenul fost al Universităţii Agricole, unde Popoviciu construieşte cartierul Băneasa, este cel pe care Tăriceanu şi-a construit show-room-ul cu firma Comnord.
DNA susţinea că, în acest dosar, în cursul lunii aprilie 2007, procurorii au extins verificările cu privire la modul în care imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei nr. 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului, conform HG 550/1996 şi HG 1034/2001, a fost constituit de Compania Naţională Poşta Română ca aport la capitalul social al firmei private Imopost Developments SA, ca urmare a unei ştiri difuzate de un post de televiziune.
Pe 19 noiembrie, preşedintele Companiei Naţionale Poşta Română, Dan Mihai Toader, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că CNPR a deschis o acţiune în instanţă împotriva lui Cosmin Guşă, invocând “afirmaţiile false făcute la adresa companiei, folosind date şi interpretări personale şi tendenţioase în legătura cu terenul şi clădirea din Calea Victoriei 133-135″.
Pe 18 septembrie 2007, procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, l-a sesizat pe şeful statului pentru ca acesta să ceară urmărirea penală a ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, într-un dosar privind achiziţii şi asocieri ale Companiei Naţionale Poşta Română. Potrivit DNA, era vorba despre “săvârşirea infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie, şi anume, abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul”.
La aceeaşi dată, DNA a cerut urmărirea penală şi pentru fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, acuzat, ca şi Tudor Chiuariu, de abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul.
Pe 17 ianuarie a.c., Cozmin Guşă a fost audiat, în calitate de făptuitor, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce premierul Călin Popescu-Tăriceanu a depus o plângere împotriva sa acuzându-l de calomnie în legătură cu scandalul “Poşta Română”.
În aceeaşi zi, avizele preşedintelui Traian Băsescu privind începerea urmării penale a opt actuali şi foşti miniştri au ajuns la Parchetul General. Şeful statului a cerut declanşarea procedurilor pentru ministrul Muncii, Paul Păcuraru, precum şi pentru foştii membri ai Cabinetului Tăriceanu Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy, Decebal Traian Remeş şi Codruţ Şereş. De asemenea, a fost cerută declanşarea procedurilor pentru ex-premierul Adrian Năstase şi pentru foştii miniştri Miron Mitrea şi Victor Babiuc.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea