Judecătorul Virgil Andreieş, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a prezentat, la şedinţa de joi, o situaţie a numărului de acte normative care trebuie să le aplice un magistrat, fapt care arată instabilitatea legislativă şi imposibilitatea creării unei practici unitare.
“Am avut curiozitatea să scot nişte date şi vreau să vă spun că ele sunt de-a dreptul halucinante. Un judecător sau un procuror trebuie să cunoască şi să aplice nu mai puţin decât 27.274 de acte normative, dintre care: 4.271 de legi, 836 de ordonanţe, 1.168 de ordonanţe de urgenţă, 13.633 hotărâri de guvern şi 7.339 de ordine ale miniştrilor, la care adăugăm mii de hotărâri de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a arătat judecătorul.
Virgil Andreieş a dat exemple de modificări aduse unor legi precum: Legea 19/2000 a pensiilor, care a fost modificată de 36 de ori; Legea 84/1995 a învăţământului, modificată de 30 de ori; codul fiscal/ Legea 571/2003, care a suferit 20 de modificări; codul muncii/ Legea 53/2003, cu opt modificări, şi Legea 18/1991 a fondului funciar, cu 13 modificări de substanţă, judecătorul subliniind importanţa acestei legi care se referă la dreptul de proprietate asupra terenurilor.
“O situaţie oarecum ciudată o are codul de procedură civilă: iată judecăm în România după un cod de 150 de ani în materie civilă. Codul de procedură civilă din 1865, în 132 de ani de existenţă a fost modificat numai de nouă ori, dintre care şapte modificări după anul 2000. În aceste condiţii, vă las pe dumneavoastră să trageţi concluzii, pentru că nu ştiu în ce măsură şi cât timp ne va trebui nouă judecătorilor şi procurorilor să ajungem la o practică unitară, cu tot efortul pe care îl facem”, a subliniat el.
Sursa:ROMPRES
O opinie pentru "Un magistrat trebuie să cunoască peste 27.000 de acte normative"
Nu justitia e de vina ca se tergiverseaza la infinit rezolvarea unor dosare in instanta. Este adevarat ca actele normative (legi, ordonante, ordine, etc…) dupa ce ca sunt ambigue si stufoase, se modifica prea des, chiar dupa citeva zile, uneori. Asta denota un singur lucru: parlamentarii sunt slabi si mincinosi, superficiali si cu interese prprii sau de grup. Idem guvernantii. Pentru eliminarea acestui neajuns propun un lucru: sa se interzica o parlamentarilor sa practice alte ocupatii in afara celui de parlamentar, sa stea si simbata acolo, in Bucuresti, saverifice, pe toate parile, proiectele de legi. Cine nu-i de acord sa nu candideze la alegerile generale. Ca, har Domnului, veniturile sunt pe masura, se cumpara locurule pe lista cu miliarde.
Spune-ti parerea