Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Guvernul va decide dacă modifică Legea pensiilor private
Stire din Politica publicata in 31 Jan 2008.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Paul Păcuraru, a declarat, miercuri, că, până la viitoare şedinţă de guvern, va fi finalizat un memorandum cu privire la oportunitatea modificării prin ordonanţă a Legii 411/2004, care reglementează fondurile de pensii administrate privat, în sensul găsirii altor mecanisme de distribuire a persoanelor care nu au optat pentru un anume fond de pensii până la data de 17 ianuarie.

Ministrul a spus că memorandumul se bazează pe discuţiile care au fost purtate, luni, la sediul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, cu reprezentanţii administratorilor de pensii private, ai patronatelor, ai sindicatelor, ai Casei de Pensii şi cu cei de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii.

Păcuraru a spus că numărul celor care nu au aderat la un fond de pensii este estimat între 200.000 şi 400.000 de persoane.
“Legea 411/2004 prevede că distribuţia acestora se face printr-un mecanism de loterie, proporţional cu ponderea de piaţă a fiecărui operator. Sindicatele au venit cu propunerea să modificăm legea, acuzând că ponderea de piaţă duce la structuri monopoliste. Adică, la faptul că doi operatori deţin peste 30% din piaţă”, a afirmat ministrul Muncii.

Potrivit lui Păcuraru, există două propuneri. Una se referă la repartizarea persoanelor la toţi ceilalţi în afară de primii doi operatori, iar a doua la distribuirea în mod egal către toate cele 18 fonduri de pensii. “Defectul acestor propuneri este că înseamnă cadouri foarte mari pentru anumiţi operatori economici, cadouri de câteva milioane de euro”, a opinat ministrul. Paul Păcuraru a spus că, în discuţiile de luni, s-a pus problema garantării pensiilor.

“Dacă mă întrebaţi pe mine, economia de piaţă înseamnă fără garanţii. CEC-ul era cu garanţii sau alte structuri socialiste garantate de stat. În economia de piaţă, elementele de garantare mi se pare că vin ori dintr-o altă lume, ori dintr-un alt sistem. Ştiţi că sunt sisteme de pensii private cu costuri mici, aici nu ai elemente de garanţie, sau sisteme de pensii private cu beneficii garantate, dar aici ai costuri mult mai mari. Propunerea, din păcate, este un fel de struţo-cămilă. Costuri mici şi garanţii mari”, a adăugat ministrul Muncii.

Paul Păcuraru a mai spus că problema garantării pensiilor nu este însă una presantă. “Discuţia comportă o discuţie mult mai temeinică, în mediul academic, universitari, cu actorii din piaţă, cu Ministerul Economiei şi Finanţelor, să analizăm dacă putem introduce în acest pilon elemente de garantare”, a precizat ministrul.

Sursa: ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Cheltuielile de protocol la summit-ul NATO vor fi dublate şi triplate
Stirea urmatoare: Agenda Zilei: 31 Ianuarie 2008 »
px

Stiri Asemanatoare

» Bugetul MIRA, suplimentat cu 375.000 lei
» Guvernul va aloca bani pentru cumpărarea clădirilor retrocedate în care funcţionează şcoli
» Guvernul va sprijini aleşii locali indiferent de culoarea politică a acestora
» Medicii vor beneficia de prime de stabilitate
» Premierul nu se teme de criza economiei mondiale
» Tăriceanu: Moartea Monicăi Lovinescu – o pierdere importantă pentru România
» Guvernul discută luni noua formulă a taxei auto
» Guvernul a decis înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Produsele Tradiţionale
» Formula taxei de poluare auto va intra în audiere publică
» Taxa auto în primă lectură la Guvern

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox