Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Tăriceanu promite că PNL şi Guvernul vor scoate CNSAS din impas
Stire din Politica publicata in 03 Feb 2008.

Partidul Naţional Liberal (PNL) consideră că este responsabilitatea sa să scoată CNSAS din actualul impas juridic iar la nivelul Guvernului se va forma un grup de lucru care să propună cea mai potrivită formulă în acest sens, a declarat, sâmbătă, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte al PNL.
“Noi considerăm că avem în acest moment obligaţia – şi sigur că avem şi pârghiile necesare, pentru că suntem la guvernare – să asigurăm pe mai departe existenţa şi funcţionarea unei structuri, a CNSAS sau denumită altfel, care să permită accesul fiecărei persoane la propriul dosar, care să permită continuarea procesului de deconspirare a fostei Securităţi şi care să aibă rolul de a păstra acest fond arhivistic extraordinar. Prin urmare, să ducem până la capăt un proces care a avut loc în toate ţările foste comuniste. Ar fi regretabil ca în România să constatăm că de fapt Securitatea sau urmaşii Securităţii sunt mai tari decât ce vrea o societate întreagă astăzi” – a declarat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.
Şeful Executivului a arătat că a decis formarea unui grup de lucru din care vor face parte consilierii premierului pe probleme de siguranţă naţională Stejărel Olaru şi Marius Oprea, precum şi un reprezentat al Ministerului Justiţiei, pentru a găsi suportul legal în privinţa rezolvării situaţiei CNSAS.
Tăriceanu a arătat că vor exista consultări cu societatea civilă pentru găsirea celei mai bune soluţii, dar nu a putut preciza dacă modificările aduse statutului CNSAS se vor face prin ordonanţă de urgenţă sau printr-un proiect de lege.
“Vreau ca decizia pe care o luăm să nu pară a fi în niciun fel criticabilă sau să dăm impresia că Guvernul sau altcineva este interesat să intre în posesia arhivei CNSAS”, a subliniat liderul liberal.
În privinţa anunţatei greve a personalului CNSAS, primul-ministru a apreciat că aceste intenţii exprimă nu doar îngrijorarea faţă de locurile de muncă ale cercetătorilor, ci mai degrabă reprezintă un semnal de îngrijorare faţă de ceea ce se întâmplă din punct de vedere moral la nivelul societăţii.
La rândul lor, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi liderul deputaţilor liberali, Crin Antonescu, au reafirmat voinţa PNL de a continua un proces pe care l-au susţinut de atâta timp, şi anume cel al deconspirării Securităţii şi colaboratorilor acesteia.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că i-a solicitat premierului Tăriceanu să rezolve cât mai curând situaţia juridică a CNSAS, precum şi a personalului instituţiei. Olteanu a subliniat că în ce priveşte statutul juridic al CNSAS au apărut “interpretări”, nescrise însă, ale Curţii Constituţionale, iar în ultima dintre ele CNSAS încă mai există juridic. Dacă aşa stau lucrurile, în cele din urmă, a subliniat Olteanu, atunci problema custodiei arhivelor CNSAS este rezolvată, în caz contrar, Executivul trebuind să găsească o soluţie.
Preşedintele Camerei a mai precizat că decizia Curţii intră în vigoare din momentul publicării ei şi, oricum, “hiatusul” juridic al CNSAS ar putea fi soluţionat până miercuri, când se reuneşte Executivul.
Consilierul personal pe probleme de siguranţă naţională al primului-ministru, Marius Oprea, a precizat, pentru ROMPRES, că luni va merge la CNSAS pentru a sta de vorbă cu angajaţii şi a-i asigura că Guvernul va lua toate măsurile ca instituţia să îşi îndeplinească scopul pentru care a fost creată.
Soluţia pentru salvarea CNSAS este transformarea acestuia într-un organ de investigaţie, care, în cazul în care găseşte probe de poliţie politică, să sesizeze o instanţă judecătorească, iar aceasta să constate calitatea de agent sau de colaborator al fostei Securităţi, a declarat sâmbătă, la Braşov, consilierul pe probleme juridice al premierului şi fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu.
“Singura soluţie juridică în acord cu decizia Curţii Constituţionale este transformarea CNSAS într-un organ de investigaţie, care, dacă are probe privind apartenenţa sau colaborarea cu poliţia politică, să sesizeze instanţa de judecată, care urmează să se pronunţe asupra apartenenţei sau colaborării cu fosta Securitate ca poliţie politică”, a spus Chiuariu.
El a arătat că, prin reorganizarea în acest fel a CNSAS, ca autoritate administrativă autonomă de investigaţii, s-ar putea evita toate obiecţiile de constituţionalitate care au fost exprimate prin decizia Curţii Constituţionale.
Chiuariu a precizat totodată că Guvernul ar putea fi în măsură să emită un proiect de lege în acest sens, pentru a fi supus apoi dezbaterii parlamentare.
“Pentru a înfiinţa o autoritate administrativă autonomă sub controlul Parlamentului nu se poate da o ordonanţă de urgenţă. Singura soluţie ar fi un proiect de lege discutat în Parlament în procedură de urgenţă” – a susţinut Tudor Chiuariu.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Preşedintele Franţei în vizită oficială în România, luni
Stirea urmatoare: Referendum pentru transformarea unei părţi a islazului în circuit auto »
px

Stiri Asemanatoare

» Documentele CNSAS ar trebui predate la Arhivele Naţionale
» PD-L cere Guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă pentru continuarea actitivăţii CNSAS
» În România nu există tradiţie democratică
» CNSAS: Un ofiţer şi doi colaboratori ai Securităţii, printre candidaţi
» Criză politică în Kuweit
» Nouă grupare politică anti-UE în Cehia
» BEC va oferi CNSAS date privind candidaţii minorităţilor
» Radovan Karadzici a fost arestat
» Elena Băsescu nu mai candidează
» ALEGERI FĂRĂ ION ILIESCU

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox