Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Centru de diagnosticare cu pozitroni, la Oradea
Stire din Sanatate publicata in 19 May 2008.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, va participa marţi, 20 mai, la Oradea, la deschiderea oficială a celui de-al doilea centru de diagnosticare precoce a cancerului prin scanare de tip PET/CT din ţară, după Bucureşti, transmite corespondentul ROMPRES.
Complexul de diagnosticare PET-CT (Positron Emission Thomography and Computerized Tomography), înfiinţat de Compania medicală Pozitron Diagnosztika din Ungaria, se află în clădirea fostului Spital de Boli Infecţioase, imobil retrocedat către Biserica Romano-Catolică, instituţie care a pus clădirea la dispoziţia investitorilor unguri, gratuit, pentru 45 de ani.
Reprezentanţii companiei din Ungaria au investit în jur de cinci milioane de euro, sumă care a acoperit atât lucrările de renovare, cât şi achiziţionarea, respectiv punerea în funcţiune a aparaturii.
Spre deosebire de alte aparate, diagnosticarea PET-CT oferă informaţii nu numai despre structura anatomică a organelor, ci şi despre metabolismul ţesuturilor, putând depista chiar şi modificările maligne cu dimensiuni de doar 3-5 centimetri. Aparatul utilizează tehnologia de vârf din domeniu, depistează bolile canceroase în fază incipientă, chiar şi boala Alzheimer, făcând astfel posibilă iniţierea unui tratament adecvat în timp util.
Tomografia cu Emisie de Pozitroni este o metodă de imagistică medicală de ultimă generaţie. Tehnica de detectare presupune injectarea intravenos unei mici cantităţi de glucoză marcată radioactiv, pe care anumite zone mai active din organism o vor consuma mult mai repede. Este cunoscut faptul că celulele maligne sunt mult mai active metabolic decât celelalte. Scanerul PET, rotindu-se în jurul corpului, va capta imaginile cu celule maligne, care vor apărea mai luminoase.
Scanarea PET poate face diferenţa între tumorile maligne şi cele benigne, între un nodul limfatic malign şi unul benign, poate detecta degenerarea malignă într-un ţesut cu aparenţă anatomică normală, poate evalua răspunsul la tratamentul anticanceros şi poate fi folosită pentru măsurarea metabolismului cerebral.
Primul centru PET-CT din România s-a deschis la Bucureşti, în urmă cu două săptămâni, cu toate că iniţial, exista intenţia de a fi inaugurat la Oradea, care rămâne totuşi primul oraş din ţară unde se deschide un astfel de centru.
Luni, 19 mai, de la ora 10, medicii şi personalul centrului vor sta toată ziua la dispoziţia presei, pentru a oferi informaţii înainte de tăierea panglicii inaugurale.
Deschiderea oficială a centrului va avea loc marţi, de la ora 11, cu participarea ministrului sănătăţii. După o conferinţă de presă, primul pacient va fi consultat în prezenţa presei.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Kylie Minogue a adus la Bucureşti muzică de calitate şi multă strălucire
Stirea urmatoare: Ziua Lumânărilor Aprinse, în memoria victimelor HIV/SIDA »
px

Stiri Asemanatoare

» Bihor: Investigaţii gratuite pentru descoperirea cancerului
» România dispune de aparatură pentru investigaţii PET/CT
» Examinări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin
» Clinicile private, o afacere în stagnare
» Segmentul corporate trage în jos piaţa serviciilor medicale private
» Campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin
» George W. Bush i-a transmis sănătate lui Dalai-lama
» Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei continuă
» Starea sănătăţii lui Kim Jong-Il ar putea afecta securitatea Japoniei
» Supermarketuri care dăunează grav sănătăţii

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox