Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Cartofi infestaţi, din import, pe masa consumatorilor
Stire din Social publicata in 10 Mar 2008.

Preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de cartofi din Bihor, Iosif Cubelac, atrage atenţia asupra speculanţilor dornici de îmbogăţire rapidă care aduc în ţară, mai ales în ultima lună, cartofi bolnavi, din zone carantinate, pentru a-i vinde la preţuri sub nivelul pieţei, transmite corespondentul ROMPRES.
Iosif Cubelac, cultivator de cartofi în comuna Şinteu, renumită pentru această tradiţie, a declarat că există intermediari care, sub “umbrela nu-ştiu-cui”, aduc în ţară, fără acte în regulă, transporturi însemnate de cartofi bolnavi, în principal din Polonia, în scopuri ilicite.
În 2007, culturile de cartofi din Polonia, infestate de paraziţi, au fost declarate zone carantinate, fapt pentru care autorităţile poloneze le-au oprit de la comercializare şi au acordat despăgubiri cultivatorilor. Mare parte din recoltele de cartofi nu au fost însă distruse, ci oferite la preţuri derizorii speculanţilor.
“Nu înţeleg cine le dă voie să vândă aceşti cartofi de import chiar în pieţele agro-alimentare, când aici ar trebui să se vândă numai produse româneşti şi ale micilor producători”, a declarat pentru ROMPRES Iosif Cubelac.
El afirmă că, la o apreciere exterioară, cartofii de import infestaţi nu se pot diferenţia de cei comestibili, decât prin probe de laborator, dar un indiciu pentru consumatori ar fi mărimea lor exagerată, caracteristică pentru cartofii furajeri. Cei mai buni cartofi pentru consumul uman nu depăşesc 8-10 centimetri, spune Iosif Cubelac.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Dorel Ţârţ, a declarat, pentru ROMPRES, că consumul unor produse necontrolate de organele abilitate poate avea efecte negative asupra sănătăţii omului. “Repercusiunile pot fi diferite în funcţie de microorganismele incriminate sau substanţele chimice cu care sunt trataţi cartofii. Trebuie să ştim neaparat despre ce e vorba”, a precizat dr. Dorel Ţârţ.
Comisarii Gărzii Financiare Bihor derulează, de la începutul lunii februarie, o amplă acţiune de verificare în vamă a transporturilor intracomunitare şi beneficiarul acestora, urmând să se verifice dacă tranzacţia respectivă este înregistrată din punct de vedere fiscal.
Potrivit comisarului-şef Călin Gal, în Bihor au fost descoperite societăţi comerciale fictive înregistrate, dar care nu depun niciun fel de documente contabile.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Preşedintele sindicatelor din cercetare, în greva foamei în faţa Palatului Cotroceni
Stirea urmatoare: Înţelegere între etnii prin sport, turism şi emisiuni culinare »
px

Stiri Asemanatoare

» Bihor: Festivalul cântecului, dansului si portului popular
» Comisie de dialog social cu taximetriştii
» Telemedicină în cardiologie cu spitale din Anglia şi Grecia
» Elevii români, medaliaţi la Olimpiada Balcanică de Matematică
» Comisia interministerială: Fetiţa de 11 ani poate face avort în România
» Testări gratuite ale auzului şi văzului
» Trei sferturi dintre absolvenţii de gimnaziu repartizaţi la licee, în prima etapă
» Peste 33.000 de fumători mor anual în România
» Anual sunt diagnosticate 50.000 de persoane cu diabet zaharat în România
» Sindicatele miniere ameninţă cu greva generală


O opinie pentru "Cartofi infestaţi, din import, pe masa consumatorilor"

  1. Sara Sara April 16th, 2008 at 9:57 pm

    E trist ca agricultorii romani sint concurati pe piata cu catofi infestati, obtinuti la preturi extrem de mici si autoritatile , sau se fac ca dorm,impartind profiturile cu importatori .E trist ca o fabrica de produse din cartofi din Fagaras in loc sa cumpere cartofi din Mures si fagaras…. importa prin diverse firme cartofi din Polonia


Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox