Discuţii privind amânarea aplicării legislaţiei cu privire la fumat Bucureşti, 29 ian/ Rompres/ – Termenul de aplicare a normelor în domeniul prevenirii şi combaterii efectelor consumului produselor din tutun este prea scurt, potrivit participanţilor la dezbaterea organizată, marţi, în acest sens de la Ministerul Sănătăţii Publice. Oamenii de afaceri din domeniu, producători sau patroni de localuri sau magazine care comercializează produse din tutun au cerut un termen mai lung pentru a-şi putea reorganiza sistemul de business.
Ei au argumentat că şi-au făcut deja planurile pentru acest an, iar implementarea noilor reglementări într-un interval de timp scurt le-ar afecta afacerile. Aceştia au cerut să se modifice o serie de normative care vizează publicitatea, distanţa de 200 de metri dintre şcoli, spitale şi punctele de comercializare a ţigărilor, cele privitoare la publicitate, în scopul comunicării cu adulţii care fumează şi care au dreptul de a-şi alege în cunoştinţă de cauză produsul. Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, prezent la dezbatere, a subliniat că legislaţia are drept scop diminuarea numărului celor care fumează.
“Toată cazuistica de la nivelul ministerului spune că trebuie să se acţioneze asupra fumatului ca factor de risc”, a menţionat ministrul. El a accentuat faptul că o serie de măsuri vor intra în vigoare la termenul stabilit, respectiv 1 iulie 2008, iar pentru altele se va da un răgaz pentru a fi bine pregătite şi a avea garanţia că pot fi aplicate.
Eugen Nicolăescu a spus că de la 1 iulie 2008 pictogramele antifumat de pe pachetele de ţigări vor intra în vigoare. În ceea ce priveşte reglementările privitoare la delimitarea spaţiilor şi publicitatea acestea vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009. Un alt aspect important care trebuie bine analizat este cel privitor la localurile cu 100 de locuri. În aceste cazuri patronii trebuie să opteze dacă acestea vor fi destinate fumătorilor sau nefumătorilor.
În privinţa comercializării produselor din tutun în unităţile situate în incinta sau pe o rază mai mică de 200 de metri faţă de orice punct al perimetrului exterior al spitalelor şi al unităţilor de învăţământ, cu excepţia unităţilor de învăţământ superior, ministrul Sănătăţii a admis că acestea vor trebui micşorate, iar autorizaţiile să fie date odată cu autorizaţiile de funcţionare, evitând astfel eventualele nereguli. În intervenţia sa, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, conf. dr. Florin Mihălţan, nu a agreat ideea amânării aplicării noilor normative şi a susţinut intrarea acestora în vigoare cât mai curând în beneficiul sănătăţii.
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu apreciază că legislaţia nu trebuie să fie foarte restrictivă şi aplicarea ei trebuie bine pregătită. El a menţionat că fumătorii au speranţa de viaţă mai mică cu 12 ani, iar o treime din populaţia adultă a globului fumează. Specialistul a spus că 20 la sută dintre fumători se deprind cu acest viciu între 13 şi 15 ani, iar la 40 – 50 de ani fac cancer. El a menţionat că este o luptă inegală între producătorii de tutun, care dispun de foarte mulţi bani, şi cei care luptă împotriva fumatului şi de aceea trebuie ca reglementările să fie aplicate cu paşi mici, dar siguri.
Sursa: ROMPRES
Spune-ti parerea