Colegiul 25 din Drumul Taberei va fi ‘arena’ în care trei nume de rezonanţă se vor lupta pentru câştigarea mandatului de deputat. Electoratul va trebui să aleagă, pe 30 noiembrie, aşa cum alegeam când eram copii şi jucam ‘Flori, fete sau băieţi’, între… politicieni, artişti sau sportivi.
Cele mai cunoscute nume din colegiul 25 sunt Elena Udrea (candidat din partea PD-L), Luminiţa Anghel (candidat din partea Alianţei PSD+PC) şi, nu în ultimul rând, Cătălin-Otto Zmărăndescu (din partea PNG-CD).
Elena Udrea este cunoscută de foarte multă lume. Numele ei este asociat de alegători cu Palatul Cotroceni, cu scandalul bileţelului roz, cu evenimentele de la filiala PD-L Constanţa, dar şi cu parcările Dalli.
Faţă de ceilalţi candidaţi, se pare că este avantajată. Candidează într-un colegiu dintr-un sector ‘portocaliu’ şi este susţinută de primarul Cristian Poteraş (sectorul 6 – n.r.). Corturile, bannerele şi afişele cu Elena Udrea împânzesc toată zona în care aceasta candidează şi, în special, marile intersecţii, parcurile şi pieţele.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre afişele celorlalţi contracandidaţi – în majoritate de dimensiuni reduse, lipite pe stâlpi…
Intrarea Elenei Udrea în viaţa politică a avut loc după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Traian Băsescu. A fost numită ‘blonda de la Cotroceni’, iar ascensiunea ei a fost una cel puţin impresionantă.
În perioada iunie 2004 – februarie 2005 a fost consilier general în CGMB, preşedinte al Comisiei juridice şi de disciplină, iar în perioada februarie 2005 – noiembrie 2005 a fost şef al Cancelariei preşedintelui României.
Demisia de la Palatul Cotroceni a Elenei Udrea a venit, la 21 octombrie 2005, pe fondul declaraţiilor şefului statului potrivit cărora Alexandru Bittner ‘patronează mafia personală a lui Adrian Năstase’.
Numele Elenei Udrea şi al soţului său, Dorin Cocoş, au fost legate foarte mult timp de ‘cuplul’ Adrian Petrache – Alexandru Bittner.
‘Am constatat că, ori de câte ori lupta preşedintelui împotriva marii corupţii a făcut un pas înainte, atât asupra mea, cât şi asupra altor persoane care susţin acest demers necesar, s-au declanşat atacuri profund nedrepte şi cu o virulenţă pe care numai teama de aplicare a legii o poate explica. Chiar dacă niciuna dintre acuzaţiile care mi s-au adus de către mass-media nu demonstrează apartenenţa mea la vreun grup de interese economice nelegitime, nu doresc ca prin insinuările repetate la adresa mea să devin o vulnerabilitate a demersurilor preşedintelui României’, se arăta în comunicatul Elenei Udrea, prin care îşi anunţa demisia de la Cotroceni.
Un alt scandal de care se leagă numele Elenei Udrea este cel al ‘bileţelului roz’, din ianuarie 2007. Ea a susţinut, la o emisiune televizată, că, în perioada în care a lucrat la Palatul Cotroceni, premierul Călin Popescu-Tăriceanu i-a scris preşedintelui Traian Băsescu, cerându-i să intervină la Parchet ‘pentru Dinu Patriciu’.
Fostul consilier de la Cotroceni susţinea că bileţelul cu pricina, ‘de culoare roz sau galbenă, sau ceva asemănător’, ar trebui să mai existe în arhivele de la Palatul Cotroceni pentru că, ‘în mod normal, se arhivează tot’. Udrea adăuga că scrisoarea nu era o adresă oficială, ci ‘o rugăminte de a interveni’.
Traian Băsescu a admis imediat existenţa biletului invocat de fostul şef al Cancelariei prezidenţiale, a solicitat ca acesta să fie căutat în arhivă, apoi l-a prezentat presei.
Numele Elenei Udrea şi al soţului său Dorin Cocoş au fost asociate şi cu parcările Dalli.
Firma Dalli Exim SA, care administrează toate spaţiile de parcare din centrul Bucureştiului, a fost înfiinţată de Dorin Cocoş şi Adrian Petrache, în 1993. În iulie 2008, după ce primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a reziliat contractul cu Dalli, ‘blonda de la Cotroceni’ i-a mulţumit edilului pentru reziliere afirmând: ‘De patru ani de când sunt în politică sunt atacată permanent din cauza contractului firmei Dalli cu Primăria Capitalei’.
Ea a explicat că adversarii săi politici au continuat să pună activitatea Dalli în seama sa, deşi soţul său a vândut acţiunile pe care le deţinea încă din iunie 2004. ‘Îl rog pe domnul Oprescu să rezilieze şi contractele firmelor Euroconstruct, ale domnilor Căşuneanu şi Umbrărescu. Sigur, dacă ele există şi dacă îl lasă PSD’, declara atunci Elena Udrea.
Un scandal recent în care a fost implicată Udrea este cel de la Constanţa, unde, după alegerile locale din iunie, a fost trimisă să facă ordine în organizaţia PD-L, o filială care a avut rezultate slabe la scrutin.
Liderii locali au refuzat să îi recunoască autoritatea şi au ales o conducere interimară, nerecunoscută de la centru. Ameninţaţi cu excluderea din PD-L, contestatarii Elenei Udrea au reuşit să extindă revolta în tot judeţul.
În luna iuliea acestui an, Elena Udrea a declarat că va demisiona din funcţia deţinută în partid dacă nu va deveni parlamentar în urma alegerilor din noiembrie. ‘Dacă nu voi reuşi să intru în Parlament candidând la Bucureşti îmi voi da demisia din funcţia de secretar executiv, considerând că nu pot aduce voturi suficiente partidului’, susţinea, la acea vreme, Elena Udrea.
O altă vedetă care candidează în sectorul ”portocaliu”, în colegiul 25, este Luminiţa Anghel.
Alianţa PSD+PC a aruncat în lupta contra Elenei Udrea o artistă, binecunoscută bucureştenilor şi nu numai.
Luminiţa Anghel a absolvit în anul 1986 Şcoala Populară de Artă, secţia Canto, şi Facultatea de Sociologie – Psihologie a Universităţii ‘Spiru Haret’. A debutat în anul 1987, la Festivalul de la Mamaia, iar câţiva ani mai târziu, la acelaşi festival, a cucerit trofeul şi premiul I, cu piesa ‘Din tot ce a fost’. Au urmat alte participări la Festivalul de la Mamaia şi tot atâtea premii. În anul 2001 a câştigat locul I la festivalul internaţional ‘Cerbul de aur’, dar şi un premiu de popularitate.
În 2005, a câştigat locul al III-lea (cel mai bun obţinut vreodată de România) la Eurovision, alături de trupa Sistem, cu piesa ”Let me try”, compusă de Cristian Faur.
‘Nu am intrat în politică pentru a deveni o vedetă. Sunt una. Nu am intrat în politică pentru că vreau mai mulţi bani. Am deja destui cât să duc un trai decent, eu şi familia mea. Nu am intrat în politică pentru a-mi asigura un loc călduţ. Nu am ales PSD la întâmplare. Am intrat în politică pentru că m-am săturat să stau pe margine şi să îi las pe alţii să aleagă în locul meu. Vreau să vorbesc în numele meu şi al celor care sunt ca mine. Nu pot să stau pe margine şi să privesc cu ochi cârcotaşi cum alţii fac ‘ce e bine’ pentru mine. Vreau să mă implic. Am ales PSD pentru că este un partid mare şi puternic, care are la bază principiile egalităţii şi dreptăţii sociale, care luptă pentru un sistem de protecţie socială şi pentru că sper că o să se ţină de promisiune, să mă sprijine în proiectele mele’, îşi motivează cântăreaţa, pe blogul personal, candidatura din partea social-democraţilor.
Şi PNG-CD a lansat în lupta electorală din colegiul 25 o persoană cunoscută – Cătălin-Otto Zmărăndescu. A început ca sportiv, a ajuns garda de corp a lui Gigi Becali, iar acum este patronul unei firme de pază şi candidat la Camera Deputaţilor.
Se pare că Moş Crăciun a venit mai devreme la Zmărăndescu. Deşi recunoaşte că ‘nu poate spune că se pricepe la politică’, el a fost trecut pe listele PNG-CD după ce i-a mărturisit lui Becali ‘dorinţa secretă’.
‘Nu pot să spun că mă pricep acum la politică. Ar însemna să mint. În schimb, m-am uitat peste doctrina partidului, dar n-am aprofundat-o. Sunt la început. Dacă trebuie să vorbesc despre politică mă bâlbâi şi dau cu stângul în dreptul. Sincer’, a declarat Zmărăndescu la un post tv.
Un alt candidat în colegiul 25 este deputatul medic Sorin Paveliu. S-a autosuspendat din partid şi candidează ca independent, pentru că nu a fost lăsat să candideze în colegiul în care locuieşte. Dacă va obţine un nou mandat, doctorul Paveliu promite să îşi ducă la îndeplinire principalul lui proiect politic – înfiinţarea unui Oficiu pentru protecţia pacienţilor. Campania lui Paveliu se desfăşoară sub sloganul ‘Independent. Ca şi tine – Alege ce ţi se potriveşte’.
În colegiul 25 din Drumul Taberei şi-au mai depus candidatura pentru un mandat de deputat, din partea PNL – Radu Horaţiu Munteanu, ‘împrumutat’ de la PNŢCD, din partea PRM – Vasile Niţescu, din partea UDMR – Demeter Lorant, iar din partea alianţei electorale Partidul Verde – Ecologist – Horia Andrei Bud.
Spune-ti parerea