Doar 70% din cele 160.000 de hectare destinate culturii grâului au fost însămânţate până în prezent, deşi vremea a fost prielnică, a declarat, vineri, pentru ROMPRES, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei.
El a recomandat celor care deţin terenuri agricole să le însămânţeze cu grâu, orz, orzoaică şi rapiţă, deoarece există o criză mondială de cereale.
Viorel Matei a atras atenţia că banii primiţi de agricultori pentru însămânţările cu grâu nu pot fi redirecţionaţi spre culturile de porumb şi floarea-soarelui din această primăvară.
“Singura modalitate pentru a rezolva cu bine problema şi în favoarea fermierilor, iar banii să nu fie returnaţi, este ca sumele rămase pentru 53.000 de hectare în plus faţă de suprafaţa aprobată, de două milioane, să fie utilizate pentru semănarea grâului de primăvară, a orzului, orzoaicei şi rapiţei”, a spus Matei.
Potrivit preşedintelui FNPAR, ţara noastră a luat un împrumut de la Uniunea Europeană de 430 de milioane de euro pentru finanţarea a două milioane de hectare de cereale, dar există mulţi fermieri care au primit aceşti bani sub formă de bonuri valorice pentru grâu, orz, orzoaică şi rapiţă, şi nu i-au utilizat corespunzător.
Viorel Matei spune că agricultorii au folosit bani în alte scopuri, cum ar fi: plăţile pentru motorină, aratul sau achiziţionarea de seminţe. Din această cauză, există pericolul ca fondurile să fie cerute înapoi, a avertizat Matei.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş, prof. Paul Pârşan, a afirmat pentru ROMPRES că, pe 20 februarie, Comisia Europeană va aproba Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a României şi sunt şanse ca din primăvară-vară să vină fonduri de la UE importante, numai pentru anul 2007 fiind alocaţi 600 de milioane de euro.
“Va fi o adevărată explozie de fonduri structurale, iar din luna martie fermierii vor putea depune dosarele”, a precizat Paul Pârşan.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea