Un militar român a murit şi alţi trei au fost răniţi, vineri, în jurul orei 5,00 (ora României), în Afganistan.
Potrivit Ministerului Apărării, militarii Batalionului 300 Infanterie Galaţi se aflau într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat – Kabul), când patrula, formată din patru transportoare amfibii blindate, a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade, la aproximativ 50 km de Qalat, fiind lovite două TAB-uri.
În urma atacului, fruntaşul Claudiu Marius Covrig, aflat în primul dintre transportoare, a murit.
Militarii răniţi au primit asistenţă medicală la faţa locului şi şi-au continuat misiunea, participând la securizarea zonei, conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii.
În sprijinul militarilor atacaţi a fost trimisă forţa de intervenţie rapidă a batalionului, trupul neînsufleţit al fruntaşului Claudiu Marius Covrig fiind transportat la Baza Lagman din Qalat.
Conducerea Ministerului Apărării şi-a exprimat “profundul regret pentru această pierdere şi este alături de familia greu încercată”, se mai arată în comunicatul MAp.
***
Batalionul 300 Infanterie “Sfântu Andrei” a fost dislocat în zona de operaţii din Afganistan la începutul acestui an.
Pe 20 martie anul acesta, un militar din Batalionul 300 Infanterie, dislocat în Afganistan, a fost ucis şi un altul a fost rănit, la nord de Qalat.
Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a murit, iar caporalul Silviu Atanasiu a fost rănit la piciorul stâng, când autovehiculul Humvee în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
La momentul producerii exploziei, militarii îndeplineau o misiune de patrulare în provincia Zabul.
Conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii, zona a fost imediat securizată, iar militarul rănit a fost evacuat de urgenţă la spitalul din baza Langman, unde a beneficiat de asistenţă medicală specializată.
Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu, în vârstă de 29 de ani, era căsătorit şi avea doi copii, iar caporalul Silviu Atanasiu – 26 de ani, necăsătorit. Ambii, încadraţi la Batalionul 300 Infanterie “Sfântul Andrei” din Galaţi, erau la a doua misiune în Afganistan.
Cu o săptămână înainte, alţi trei militari români din Batalionul 300 Infanterie “Sfântul Andrei” au fost răniţi într-o explozie în Afganistan. În timp ce îndeplineau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, transportorul amfibiu blindat în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Cei trei făceau parte din echipajul TAB-ului care deschidea coloana alcătuită din patru transportoare blindate.
În septembrie anul trecut, un alt militar român a murit în Afganistan, iar alţi patru au fost răniţi.
Sergentul major Aurel Marcu, de 31 de ani, a căzut la datorie, iar locotenentul Nicolae Grigore şi fruntaşul Alex Octavian Zafiu au fost răniţi, fiind transportaţi de urgenţă, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Kandahar. Sergenţii majori Mircea Solomon şi Marius Enescu au primit asistenţă medicală la spitalul militar din baza Qalat, capitala provinciei Zabul.
Militarii făceau parte din Batalionul 33 Vânători de Munte “Posada” de la Curtea de Argeş, dislocat în Afganistan din iulie şi se aflau într-un transportor amfibiu blindat care îndeplinea o misiune în provincia Zabul.
Transportorul – primul dintr-o coloană de trei autovehicule – executa o misiune la 20 de kilometri N-E de Qalat, când a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma deflagraţiei, vehiculul de luptă a fost grav avariat.
Potrivit MAp, la solicitarea unei patrule americane, care a raportat că a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat (IED), militarii români s-au deplasat spre zona indicată de aceasta. În drum, primul TAB al plutonului românesc a fost lovit de un IED, în urma incidentului pierzându-şi viaţa sergentul major Aurel Marcu, conducătorul TAB-ului, iar ceilalţi patru militari români au fost răniţi. Sergentul major Aurel Marcu era căsătorit şi avea un copil.
În iulie 2002 a fost dislocat pentru şase luni la Kandahar, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie “Neagoe Basarab”, ceea ce a reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Mai mulţi militari români şi-au pierdut viaţa, iar alţii au fost răniţi în timp ce participau la această operaţiune.
La 11 noiembrie 2003, o coloană de blindate aparţinând Batalionului 151 ‘Războieni’ (’Lupii Negri’), îndeplinind o misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în apropierea graniţei cu Pakistanul.
Sergentul major Iosif Silviu Fogoraşi a fost împuşcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit. Samuilă a decedat ulterior, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram.
Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu ‘Virtutea Militară’ în grad de Cavaler, cu însemn de război.
În aprilie 2005, a murit Narcis Marius Şonei – sublocotenent post-mortem -, căzut într-un atac al talibanilor.
La 20 iunie 2006, caporalul Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, de 38 de ani, a decedat şi alţi patru militari au fost răniţi, în urma unui incident petrecut în Afganistan.
Sergentul Gabriel Hanganu a suferit, în aprilie 2005, arsuri grave în urma unui atac al talibanilor. Tot în aprilie 2005 a fost rănit şi sergentul Adrian Dogaru.
În martie 2006, maiorul Cătălin Ticulescu, ofiţer de stat major din cadrul batalionului 341 Infanterie ‘Rechinii Albi’, şi plutonierul adjutant Florin Bolovan, cadru sanitar, au fost răniţi, în urma unei explozii produse în timpul executării unei misiuni de patrulare la aproximativ 30 de kilometri sud-est de baza de la Kandahar.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea