Audierile inculpaţilor din dosarul privatizărilor strategice au fost suspendate, vineri, de judecători din cauza unei pene de curent care a afectat Palatul de Justiţie şi împrejurimile acestuia.
La termenul de vineri, instanţa programase audierea celor trei inculpaţi din dosarul privatizărilor, însă numai consultantul internaţional Stamen Stancev şi fostul consilier Mihai Radu Donciu sunt prezenţi la Curtea de Apel Bucureşti.
După contactarea Companiei Electrica pentru remedierea penei de curent, completul a decis reluarea şedinţei de judecată în jurul orei 14,00.
La 29 noiembrie 2006, au fost arestaţi preventiv Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului OPSPI, bulgarul Stamen Stancev, consultant internaţional, Radu Mihai Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, şi Vadim Benyatov, directorul firmei Credit Suisse First Boston Europe Ltd. Londra (CSFB).
ŞTIRI INTERNE ________________________________________________ 14 martie 2008
ROMPRES ______________________________________________________________ 29
Cei patru au fost acuzaţi de spionaj şi constituirea unui grup infracţional organizat cu scopul de a obţine şi transmite informaţii despre privatizarea unor mari companii de stat româneşti.
Dosarul a fost trimis spre judecare la 18 aprilie 2007, dar a fost disjuns în ceea ce îl priveşte pe Vadim Benyatov, astfel că acesta, acuzat de spionaj şi subminarea economiei naţionale, este judecat separat într-un dosar aflat pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit rechizitoriului, Dorinel Mucea, alături de Stamen Stancev şi Radu Donciu, a făcut parte dintr-un grup infracţional care s-a concentrat pe obţinerea de date confidenţiale referitoare la privatizarea unor societăţi strategice româneşti din domeniul energetic sau de comunicaţii.
Anchetatorii spun că grupul extern a desfăşurat activităţi specifice constând în culegerea de informaţii referitoare la strategiile de privatizare corespunzătoare perioadei 2005-2008: etapele prealabile, incluzând şi elaborarea actelor normative, declanşarea proceselor de privatizare şi/sau atragere investiţională ori selectarea ofertanţilor în vederea privatizării; derularea efectivă a acestor procese – de la fazele iniţiale (cerere de ofertă, depunerea scrisorilor de intenţie, depunerea ofertelor iniţiale, a celor angajante ori a ofertelor angajante îmbunătăţite), fazele intermediare (deschiderea ofertelor, selectarea ofertantului desemnat şi a celui de rezervă, negocierile cu ofertantul desemnat şi ales) şi până la faza finală (negocierea contractului, elaborarea actului normativ acolo unde a fost cazul).
Din acest dosar a fost disjunsă partea care îl priveşte pe fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, însă în cazul său ancheta este blocată la Parchetul General, din cauza schimbărilor legislative privind Comisia specială de la Cotroceni.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea