Descărcarea arheologică a terenurilor prevăzute să fie străbătute de porţiunea de autostradă Deva-Orăştie, de pe Culoarul 4 Pan-European, este întârziată, arheologii de la muzeul din Deva efectuând până acum doar un raport de evaluare teoretică a situaţiei, transmite corespondentul ROMPRES.
“Nu s-a început descărcarea arheologică pentru că nu se cunosc proiectul definitiv şi nici constructorul autostrăzii. Până acum au fost patru variante de traseu. Lucrările nu vor stagna din cauza arheologilor. Noi ne apucăm şi mâine de treabă, dacă ni se cere şi se cunoaşte constructorul”, a declarat vineri directorul ştiinţific al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Adena Ardeu.
Studiul efectuat de arheologi arată că 70% din traseul segmentului de autostradă necesită procedura de descărcare arheologică. Costul operaţiunilor de descărcare arheologică a fost evaluat la 1.000 de lei pe metrul pătrat.
Arheologii afirmă că lucrarea străbate situri arheologice datate în neolitic, epoca bronzului şi epoca romană.
Lucrările la tronsonul de autostradă Deva-Orăştie au fost amânate de două ori, ultimul termen de începere a construcţiei fiind noiembrie 2007. Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul ISPA, în valoare de 130 milioane euro.
Diferenţa de sumă, până la costul total de 200 milioane euro, va fi cofinanţată de Guvernul României.
“Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara este interesat ca lucrările să înceapă cât mai repede. Am transmis deja Ministerului Transporturilor un memoriu prin care arătăm necesitatea urgentării procedurii de licitaţie pentru alegerea constructorului. Lucrările trebuie să fie gata până la sfârşitului anului 2010. Altfel, riscăm să pierdem finanţarea europeană”, a afirmat, la rândul său, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Păran.
Porţiunea de autostradă dintre Deva şi Orăştie are o lungime de 32,8 kilometri.
În prezent, şoseaua dintre localităţile Deva şi Orăştie, pe DE 68, este apreciată ca una dintre cele mai aglomerate din ţară, fiind tranzitată, zilnic, de 27.000 de autovehicule.
Descărcarea de sarcină arheologică este procedura prin care se confirmă că un teren în care a fost evidenţiat un patrimoniu arheologic poate fi redat activităţilor curente. Prin certificatul de descărcare de sarcină arheologică se anulează regimul de protecţie instituit asupra terenului în cauză.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea