Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Comisia interministerială: Fetiţa de 11 ani poate face avort în România
Stire din Social publicata in 29 Jun 2008.

Comisia interministerială de analiză în cazul minorei de 11 ani din judeţul Neamţ, care a rămas însărcinată în urma unui viol, permite întreruperea cursului sarcinii într-un serviciu de specialitate calificat.
Totodată, comisia recomandă consilierea psihologică a copilei şi a familiei, dar şi actualizarea şi clarificarea situaţiei pentru cazul respectiv.
Comisia care a dezbătut, timp de două zile, cazul fetiţei cu sarcină de 20 de săptămâni în evoluţie apreciază că gravida este copil şi a fost victima unui abuz sexual.
”Există riscuri majore pentru sănătatea mintală a gravidei în cazul evoluţiei la termen a sarcinii, dar şi incapacitate psihologică de a îndeplini rolul de mamă”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) conf. dr. Vlad Iliescu.
El a adăugat că la cererea părinţilor şi cu consimţământul acestora, ascultând opinia copilului, comisia consideră că se poate întrerupe cursul sarcinii într-un serviciu de specialitate calificat.
Din punct de vedere al sănătăţii mintale, reprezentantul Comisiei de psihiatrie pediatrică a MSP opinează că riscurile de afectare sunt imediate şi pe termen lung, determinate atât de abuzul sexual, cât şi de vârsta extrem de mică la care minora a fost supusă abuzului şi unei sarcini nedorite.
Continuarea sarcinii ar reprezenta permanentizarea efectelor nocive ale abuzului sexual incestuos, cu consecinţe îndelungate asupra mamei şi a copilului rezultat.
Potrivit specialistului, sarcina periclitează grav sănătatea mintală a fetiţei, aflată în imposibilitatea de a se apăra, şi creează premisele unor tulburări psihice durabile, determinate de trauma psihică a violului şi a incestului, de stigmatizarea socială, de marginalizare şi de incapacitatea fizică şi psihică de a efectua funcţiile de mamă. Din aceste motive, medicul psihiatru recomandă întreruperea cursului sarcinii, având în vedere riscul major de afectare a sănătăţii mintale.
Reprezentanţii Comisiei de pediatrie-neonatologie susţin recomandarea întreruperii cursului sarcinii, având în vedere imaturitatea psihologică a copilului în exercitarea atribuţiilor de mamă.
Din punct de vedere medical, reprezentanţii Comisiei de obstetrică-ginecologie a MSP consideră că dezvoltarea somatică a minorei este armonioasă şi corespunzătoare vârstei. Sarcina dezvoltată până acum este în parametri normali, ar putea continua, dar este o sarcină cu risc obstetrical crescut atât pentru mamă, cât şi pentru făt, consideră specialiştii.
La rândul său reprezentantul Comisiei de psihologie a MSP aderă la recomandarea întreruperii cursului sarcinii.
Teodora Bertzi, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, a subliniat, în repetate rânduri, că neonatologii sunt de părere că bebeluşul nu va supravieţui, şansa fiind de 1%, dar dacă va va supravieţui, va fi internat într-o secţie de specialitate şi monitorizat. Dacă întreruperea sarcinii se va produce în Anglia şi fătul va fi salvat, el va fi adus în România. Decizia aparţine în totalitate familiei în ceea ce priveşte avortul care poate fi consiliată.
Deciziile au fost luate prin consens, de toţi membrii familiei, a precizat preşedintele comisiei, conf. dr. Vlad Iliescu. El a adăugat că în urma evaluării psihologice a fetei, efectuată de o echipă interdisciplină, a reieşit că aceasta are o relaţie bună cu familia, care o susţine, dar are o tendinţă de izolare şi, din cauza mediatizării exagerate, s-a izolat şi mai mult şi este izolată şi de comunitate. Ea ar fi spus că dacă avortul nu va fi aprobat, viaţa sa va fi un calvar.
În ceea ce priveşte legislaţia, secretarul de stat în MSP a spus că aceasta urmează să fie revăzută şi să se facă o reevaluare a legislaţiei secundare, reglementările urmând a fi făcute de o comisie interministerială pentru cazurile de excepţie în ceea ce priveşte avortul.
Metodologia va fi stabilită prin ordin comun al ministerelor implicate şi se vor institui comisii şi la nivel judeţean. Menirea acestor reglementări este de a fi explicitate mai bine atitudinile care trebuie luate în cazuri precum viol, incest, la minori, a spus secretarul de stat.
Conf. dr. Vlad Iliescu a precizat că a existat o legislaţie în acest sens şi înainte de 1989, prin care se întrerupea sarcina în caz de viol, atât pentru minori, cât şi pentru adulţi.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Testări gratuite ale auzului şi văzului
Stirea urmatoare: Oprescu -atribuţiile viceprimarilor generali vor fi pe perioadă limitată »
px

Stiri Asemanatoare

» Telemedicină în cardiologie cu spitale din Anglia şi Grecia
» Peste 33.000 de fumători mor anual în România
» Anual sunt diagnosticate 50.000 de persoane cu diabet zaharat în România
» Realitatea virtuală în psihoterapie, metodă aplicată la Universitatea Babeş-Bolyai
» OMS recomandă fidelizarea donatorilor de sânge
» Bambino, un centru medical pentru copii în Spitalul Elias
» Omega 3 are efecte benefice pe termen lung
» Alergiile, determinate de mucegaiuri
» Intervenţie chirurgicală în premieră naţională la Târgu Mureş
» Tratament nou pentru ciuperca piciorului

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox