Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenţia asupra unui subiect major privind sănătatea pe glob: ”Protejarea sănătăţii faţă de schimbările climatice”, a afirmat ministrul sănătăţii publice, Eugen Nicolăescu, în Mesajul său transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.
“Nu putem să nu observăm ce impact au avut şi au în continuare schimbările climatice din ultimii ani asupra stării de sănătate a populaţiei: mor din ce în ce mai mulţi oameni din cauza temperaturilor extreme, apar boli noi, faţă de care trebuie să învăţăm cum să reacţionăm, ne confruntăm cu dezastre naturale, se arată în mesaj.
Impactul acestor schimbări climatice se răsfrânge mai ales asupra copiilor, a persoanelor de vârsta a treia, a celor care suferă de boli cronice, a persoanelor defavorizate economic sau care trăiesc în zone izolate.
Eugen Nicolăescu subliniază, în mesajul său, că există deja măsuri pentru a reduce efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii populaţiei: monitorizarea calităţii apei şi a aerului, îmbunătăţirea capacităţii de supraveghere a bolilor transmisibile şi ţinerea sub control a noilor virusuri care apar, reducerea poluării, folosirea eficientă a terenurilor.
El a menţionat că “modificările climatice au afectat în mod direct şi România, ducând fie la apariţia valurilor de căldură intensă cu care populaţia s-a confruntat în ultimii ani, fie la apariţia unor fenomene meteorologice extreme (inundaţii, intensificări de vânt, vreme foarte geroasă sau căderi masive de zapadă)”.
Ministrul a menţionat, în mesajul său, că “toate aceste fenomene au reprezentat adevărate provocări pentru autorităţi, care s-au confruntat cu situaţii de criză la care trebuiau să reacţioneze rapid şi eficient, pentru a preîntâmpina pierderile de vieţi omeneşti”. Responsabilul sanitar a subliniat că specialiştii ministerului au evaluat problemele care au apărut şi care afectează populaţia, constatând acutizarea afecţiunilor cronice, uneori ducând chiar la decese.
“Am început să dezvoltăm sistemul de asistenţă medicală de urgenţă şi, în paralel, să îmbunătăţim sistemul de supraveghere a bolilor transmisibile, conform cerinţelor şi metodologiilor din UE. Mai mult, MSP este implicat şi în reţeaua europeană de alertă rapidă privind bolile transmisibile şi acţionează prompt la orice semnal de alarmă de pe teritoriul României, dar şi din oricare alt stat membru”, subliniază ministrul în mesaj.
El a accentuat asupra faptului că specialiştii români participă la elaborarea Planului Naţional pentru Adaptarea la Efectele Schimbărilor Climatice.
“În acest an, Ministerul Sănătăţii Publice va elabora o metodologie naţională de evaluare şi monitorizare a efectelor schimbărilor climatice asupra stării de sănătate a populaţiei. De asemenea, vom îmbunătăţi programul de intervenţie în cazul valurilor de căldură extremă, cât şi al eventualelor inundaţii, prin informarea populaţiei, vaccinarea gratuită a persoanelor afectate pentru a preveni îmbolnăvirile, aprovizionarea spitalelor cu medicamente şi materiale necesare acordării primului ajutor, verificarea calităţii apei de băut”, a spus Eugen Nicolăescu.
El a adăugat că, în premieră, în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate vor fi finanţate studii epidemiologice cu privire la influenţa schimbărilor şi tendinţelor climatice asupra sănătăţii.
În încheierea mesajului său, Eugen Nicolaescu a făcut apel către populaţie să fie alături de autorităţi pentru a face faţă acestor noi provocări.
“Trebuie să fim conştienţi de importanţa situaţiei şi să respectăm recomandările tuturor autorităţilor implicate în reducerea efectelor asupra sănătăţii, provocate de încălzirea globală”, se arată în finalul mesajului ministrului.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea