Alimentele au un impact hotărâtor asupra sănătăţii, 70 – 80% din
cauzele bolilor cronice au la bază “perfidia alimentelor”, a subliniat prof.dr. Gheorghe
Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, cu prilejul dezbaterii privind viaţa
sănătoasă organizată de cotidianul “Jurnalul Naţional”.
În intervenţia sa, el a declarat că mâncăm azi, iar afecţiunile se manifestă peste 10 -15 ani.
Specialistul amintit a subliniat importanţa pe care o are educaţia populaţiei în domeniul
alimentar, în obişnuinţa de a consulta etichetele de pe produse.
Prof. dr. Mencinicopschi a menţionat că, recent, UE a introdus un mod de apreciere al calităţii
alimentelor după profilul lor nutriţional. În acest sens, el arătat că este important ca fiecare individ să
aibă o dietă presonalizată.
La rândul său, dr. Ovidiu Bojor a subliniat necesitatea educaţiei încă din şcoală pentru
profilaxie şi a făcut referire şi la faptul că România care a avut un potenţial excepţional de plante
medicinale, dar, de la 40.000 de hectare, a ajuns acum la numai 4.000 de hectare culturi de plante
medicinale, exportându-le pe cele de cea mai bună calitate. Ca urmare, el a evidenţiat necesitatea
revitalizării acestui sector.
Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a spus că pentru prima dată în 2008 se va da subvenţie
pentru producţia de plante medicinale şi s-a referit şi la constituirea unui Oficiu pentru produse
tradiţionale şi ecologice, care se va ocupa şi de promovarea produselor ecologice.
El a apreciat că se impune şi o educaţie a consumatorului şi, cu cât acest lucru se va face mai
repede, cu atât producţia se va adapta cerinţelor.
Produsele sigure cu gust bun, sănătoase, sunt şi mai scumpe, a spus ministrul Agriculturii.
El a adăugat că România a intrat în UE cu anumite valori, cu o anumită tradiţie în producerea
de alimente de calitate gustoase şi, dacă în patru – cinci ani nu valorificăm aceste lucruri, riscăm
situaţia unor ţări din UE.
Dacian Cioloş a menţionat că avem producători şi distribuitori, dar ne lipseşte veriga
intermediară în ce priveşte produsele ecologice, iar pentru asta trebuie identificată o soluţie.
La rândul lor, reprezentanţii producătorilor de produse ecologice au reliefat necesitatea unei
Federaţii a acestora, arătând că produsele lor sunt greu de promovat, iar Ministerul Agriculturii ar
trebui să facă cunoscută prin campanii sigla produselor ecologice, care este un cerc ce are în mijloc
iniţialele AE (agricultură ecologică), dar să şi explice agricultorilor noile norme europene.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea