SUA, Spania şi Italia sunt ţările unde MAE a pus la dispoziţia românilor rezidenţi cele mai multe secţii de votare, din totalul celor 221 destinate lor şi organizate în cele patru colegii uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi două pentru desemnarea Senatului.
SUA se află în topul statelor unde MAE a organizat cele mai multe secţii de votare. Astfel, rezidenţii români de pe teritoriul american vor putea vota în 30 de secţii, distribuite în toată ţara, cele mai multe aflându-se în Chicago (trei secţii).
În Europa, Spania şi Italia (cu 20, respectiv, 19 secţii) sunt ţările în care ministerul a înfiinţat cele mai multe puncte unde românii îşi pot exercita dreptul la vot. Pentru Spania, MAE a organizat în Madrid două secţii de votare, în timp ce pentru Italia, au fost create patru secţii la Roma, două la Milano şi două la Torino.
În Marea Britanie, scrutinul se va desfăşura la Londra, în cinci secţii de votare din cele 14 aflate pe tot teritoriul englez. Alte state aflate în clasamentul MAE la capitolul număr de secţii de votare sunt: Germania (şase secţii), Franţa (cinci), Grecia (patru), Belgia (patru), Republica Moldova (patru, toate la Chişinău).
MAE avertizează că, potrivit noii legislaţii în domeniu, la secţiile de vot din afara graniţelor României pot vota numai cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află.
Pentru a vota, cetăţenii români au nevoie de acte de identitate valabile. Cetăţenii români nu vor putea vota pe baza documentelor de identitate provizorii, cum ar fi titlul de călătorie, mai precizează site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Spune-ti parerea