La Azuga a început vineri cea de a doua ediţie a Campionatului internaţional de gătit în aer liber, organizat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ şi Cramele Rhein – Halewood, transmite corespondentul ROMPRES.
La această manifestare gastronomică şi-au anunţat participarea peste 70 de echipe de bucătari profesionişti şi amatori din România, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Ungaria.
Preşedintele juriului este Robert Rainford, canadian de origine jamaicană, cunoscut realizator de emisiuni tv cu tematică gastronomică, difuzate de posturile din SUA şi Canada. Din juriu mai fac parte: Dan Chişu, Dumitru Burtea, Şerban Huidu, Şerban Ionescu, Cornelia Ghişoi, Nicolae Nejloveanu, Ştefan Bercea, Vlad Florica.
La ediţia din acest an sunt prezenţi şi observatorii internaţionali Bernard Nemnom, Antony Leguay şi Tyler Smith.
Toţi participanţii la competiţie vor primi diplome. Cei clasaţi pe primele trei locuri la una dintre cele opt secţiuni urmează să fie recompensaţi cu diplome şi medalii, materiale şi produse oferite de sponsori. Câştigătorii trofeelor cupa clasei “Artă Culinară” şi cupa clasei “Gătit în aer liber” vor primi câte un cec în valoare de 500 de euro.
Campionatul se desfăşoară pe parcursul a trei zile şi va cuprinde două clase a câte patru secţiuni. Prima este clasa “expoziţie de artă culinară”, cu secţiunile hrană rece, dulciuri, creaţie şi meniu alternativ pentru restaurante şi clasa “mâncăruri gătite în aer liber”, cu secţiunile mâncăruri preparate la grătar, mâncăruri preparate pe plită, mâncăruri preparate la ceaun şi proba de creaţie.
Spectatorii vor avea ocazia să participe la concursuri cu premii, degustări de vinuri din sortimentele produse de Cramele Halewood şi vor putea asista la concerte de muzică populară, etno, dance, jazz, rock, precum şi la spectacole susţinute de comedianţi, acrobaţi şi mimi.
În prima zi a campionatului, jurnaliştii prezenţi vor avea ocazia să deguste preparatele concurenţilor, în cursul conferinţei de presă care va fi susţinută la orele 16,00.
Organizatorii îşi doresc ca, prin intermediul acestui campionat de gătit în aer liber, să lanseze în România conceptul de “bucătărie-cultură”. Conceptul îşi propune să scoată bucătarul din spaţiul său tradiţional de lucru, transformându-l într-o vedetă, iar celui pasionat de gătit să-i stimuleze imaginaţia, să-i ofere ocazia să-şi exerseze talentul, altfel decât o face de obicei.
Competiţia se desfăşoară pentru a doua oară în România, după ce anul trecut a fost organizată în judeţul Cluj, la Gilău.
La Azuga se desfăşoară prima etapă a Campionatului internaţional de gătit în aer liber, celelalte două etape urmând să fie organizate la Constanţa, în luna iulie, şi în judeţul Cluj, la Gilău, în luna septembrie.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea