Terapia virtuală este o metodă utilizată în premieră în psihoterapie la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj Napoca.
Psihoterapeutul Anton Raluca a declarat, pentru ROMPRES, că această metodă ajută la stabilirea diagnosticului în cazul copiilor cu ADHD, pentru a evalua lipsa de atenţie a acestora, dar este folosită şi în tratamentul unor fobii precum fobia de avion, de păianjen, anxietate, durere cronică, mai ales în zona lombară.
Specialista a accentuat asupra faptului că metoda realităţii virtuale este o metodă cu rezultate excelente în aceste afecţiuni atât la copii, cât şi la adulţi. Ea a adăugat că în ceea ce priveşte ADHD afecţiunea nu este atât de răspândită pe cât se crede. Hiperactivitatea copiilor de cele mai multe ori este normală. Un lucru trebuie avut în vedere în ceea ce priveşte educaţia copiilor, şi anume ca părinţii să le acorde mai multă atenţie, să-i recompenseze atunci când trebuie iar în cazul în care au greşit pedepsele să fie aplicate pe loc, nu mai târziu.
Educaţia pe care o primesc copiii azi vine din mai multe părţi, bonă, educatoare, părinţi, iar copilul, la un moment dat, nu mai ştie ce să aleagă. În această situaţie, părinţii au un rol extrem de important, a subliniat psihoterapeutul.
Raluca Anton s-a referit şi la terapiile în cazul copiilor cu autism, pentru care există programe pe calculator, care simulează diferite stări emoţionale, pe care aceşti copii le pot diferenţia şi învăţa. Specialista a spus că nu se cunosc cauzele acestei afecţiuni şi, ca urmare, nu se vindecă. Ceea ce se poate face pentru copiii cu autism este creşterea capacităţii de a interacţiona cu cei din jur şi scăderea agresivităţii la unii dintre aceştia.
Medicul a menţionat că aceşti copii nu e bine să fie izolaţi, dar e bine să se lucreze cu fiecare în parte. Ei pot face lucruri standard, cum ar fi să lipească timbre fără să se plictisească, să împăturească şerveţele, unii pot face reproduceri după picturi.
De asemenea, Raluca Anton s-a referit şi la faptul că nu sunt multe centre speciale pentru aceşti copii. Ea a spus că din toamnă se intenţionează să se aducă la Cluj un robot cu care să se lucreze cu copiii cu autism.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea