Aducerea la viaţă a zonelor urbane prin efortul cooperativ al municipalităţior, asociaţiilor de proprietari şi al altor actori implicaţi, a fost tema centrală a seminarului ”Regenerarea urbană în România” organizat în Capitală de Liga Habitat.
”Scopul regenerării urbane este de a îmbunătăţi condiţiile de trai, de a creşte calitatea mediului şi a climatului social şi de a întări economia locală. În România, regenerarea urbană va fi una dintre cele mai mari provocări pentru perioada ce va urma”, a declarat, vineri, preşedintele Ligii Habitat, Mihai Mereuţă.
El a atras atenţia asupra faptului că regenerarea urbană va fi imposibilă fără implicarea proprietarilor şi a asociaţiilor de proprietari, precum şi a altor actori implicaţi în societatea civilă şi în economia locală, în mod particular finanţatori şi dezvoltatori de proiecte.
În cadrul seminarului au fost discutate rezultatele proiectului locativ (2006/2008) în ce priveşte regenerarea urbană şi managementul locuinţei, a fost prezentat proiectul pilot de regenerare urbana din sectoarele 4 şi 6 şi au avut loc dezbateri privind modul de promovare a regenerării urbane de către Guvern şi alţi actori implicaţi.
Preşedintele ligii Habitat, Mihai Mereuţă, a explicat că proiectele care au un impact direct asupra cetăţenilor ar trebui supuse dezbaterii.
Proiectul ”Regenerarea urbană în România” a costat 75 .000 de euro şi a fost finanţat de Programul Matra al Ministerului de Externe al Olandei, el fiind menit să promoveze transformarea socială în Centrul şi Estul Europei.
Sursa:ROMPRES
Spune-ti parerea