Stirile tale zilnice

Stiri

Cultura Economie Educatie Externe Social Turism Sanatate Sport Auto Politica Showbiz Justitie Contactati-ne

Parlamentul va aproba urmărirea penală a miniştrilor senatori sau deputaţi
Stire din Politica publicata in 11 Mar 2008.

Deputaţii au adoptat, luni, pe articole, proiectul legislativ pentru modificarea art. 23 din Legea nr. 115/ 1999 privind responsabilitatea ministerială, act normativ potrivit căruia, “dacă membrul Guvernului pentru care preşedintele României a cerut urmărirea penală este şi deputat sau senator, ministrul Justiţiei sau, după caz, primul ministru va solicita Camerei competente să declanşeze procedura de adoptare a cererii de începere a urmăririi penale”.
Deputatul social-democrat Eugen Nicolicea este autorul amendamentului, al cărui alineat doi prevede ca, în situaţia în care cel în cauză este ministrul Justiţiei, atunci cererea se adresează premierului.
În cadrul dezbaterilor generale, amendamentul a generat mai multe cereri din partea PD-L pentru retrimitere la Comisia juridică, argumentul principal invocat fiind acela că asupra acestui aspect urmează să se pronunţe Curtea Constituţională, lucru respins prin vot.
Deputatul PD-L, Daniel Buda, a invocat faptul că amendamentul lui Nicolicea urmăreşte întrunirea unor condiţii cumulative pentru începerea urmăririi penale a unui ministru care este şi parlamentar, solicitându-se, pe lângă avizul preşedintelui, şi pe cel al Camerei din care face parte demnitarul respectiv.
“Miniştrii parlamentari se bucură în acest fel de o dublă imunitate, ceea ce este incorect”, a spus el.
În replică, reprezentanţii PNL, UDMR, PSD şi PC au susţinut amendamentul social-democratului, aceştia fiind de părere că textul este constituţional, iar o eventuală retrimitere a lui la Comisie ar tergiversa adoptarea proiectului.
Actul normativ mai prevede, de asemenea, la articolul 23, potrivit unui amendament iniţiat de social-democratul Florin Iordache şi adoptat luni de deputaţi, că “prevederile privind dreptul de a cere urmărirea penală şi judecarea pentru infracţiunile săvârşite în exerciţiul funcţiei lor se aplică şi foştilor membri ai Guvernului”.
Alineatul următoar al articolului prevede că dispoziţiile prezentei legi sunt aplicabile în toate cauzele în care au fost sesizate infracţiuni săvârşite de foştii membri ai Guvernului în exerciţiul funcţiei lor, aflate în faţa organelor de urmărire penală sau a instanţelor de judecată.
Votul final asupra actului normativ va fi dat marţi, deputaţii având votul decizional.

Sursa:ROMPRES

px
px

Etichete: , ,

Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)
px
Stirea precedenta: « Aeroportul Băneasa folosit exclusiv pentru Summit-ul NATO
Stirea urmatoare: Reclama “Efectele TV” a CNA, primul spot radio la festivalul BestAds »
px

Stiri Asemanatoare

» Legea care stipulează indemnizaţiile pentru europarlamentari, promulgată
» Deputaţii sunt de acord cu acordarea stick-urilor de memorie elevilor
» Deputaţii adoptă proiectul împotriva traficului de substanţe interzise
» Taxe de timbru reduse pentru cei ce vor despăgubiri morale
» Lobby pentru legea de combatere a violenţei în familie
» Senatorii au aprobat o iniţiativă privind publicitatea înşelătoare
» PV va propune o lege împotriva poluării
» Deputaţii, de acord cu completarea legii privind donarea de sânge
» Legea cetăţilor dacice a fost aprobată de Senat
» În România nu există tradiţie democratică

Spune-ti parerea


Stiri

Va recomandam

© 2024 Stiri | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox, Jocuri, Fun, Testeaza Viteza, Antivirus, Taxi, Subtitrari, Sonerii Polifonice, Vremea, Anunturi, Promovare Web, Revista Presei, Sport, Radio, Ziare, Forum, IRC, Chat, Horoscop, Director Web, Contact, Program TV, Muzica, Download, Stiri, Optimizare site, Anunturi, professional security, Targu Jiu Online

itbox